Društvo

Radovanović: Korupcija u KC Niš najveći problem

“Svaki doktor koji pošalje pacijenta na magnetnu rezonancu a da prethodno ne uradi pretrage kao što su ultrazvuk i skener, tvrdi da je u pitanju hitan slučaj, pri tom ne hospitalizuje pacijenta, kako bi on bio na listi čekanja za magnetnu rezonancu a insistira da taj pregled mora da se uradi krši Zakon o zdrvstvenoj zaštiti. To je čista korupcija i takav lekar mora odmah da bude tužen” tvrdi za Niške Vesti direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović.

Čitateljki Niških Vesti koja je juče upućena na pregled u KC Niš, rečeno je da je prvi termin za snimanje na magnetnoj rezonanci 17. novembar. Ona se razočarana ovim podatkom javila našoj redakciji a mi smo istraživali zašto su dugački spiskovi za magnetnu rezonancu.

“Već četiri meseca naš aparat u KC Niš radi 7 dana u nedelji u dve smene. U svakoj smeni pregleda se po dvadeset pacijenata, tako da u jednom danu to bude brojka od 40 pregledanih pacijenata, uz podatak da neki pregledi traju i po 40 minuta. Pre četiri meseca na listi čekanja bilo je više od hiljadu pacijenata, sada je taj broj mnogo manji. Radi se i subotom i nedeljom. Kako prema našem centru gravitira preko dva i po miliona ljudi sa čitavog juga Srbije a imamo za sada samo jedan aparat, mislim da bolje od ovoga trenutno ne možemo,” tvrdi Radovanović za Niške Vesti.8a397b9ddafffedfbebd0a454183cde6

U Beogradu radi čak 16 aparata u Nišu za sada samo jedan, do kraja meseca još jedan novi. U svetu ne postoji zemlja gde se ovaj pregled obavlja odmah, svuda se čeka po nekoliko meseci, mada je magnetna rezonanca krajnja dijagnostička metoda kada se iscrpe sve mogućnosti i urade baš svi pregledi, kaže direktor KC Niš.

Naši lekari puno greše jer pre potrebnih pregleda pribegavaju magnetu i prave veštačke gužve. Često magnet da bi se postavila neka dijagnoza dolazi tek na kraju. Da se dođe do magnetne rezonance mora da se ispoštuje najviša procedura.

index“Do pregleda na magnetu dolazi se hitno – a to je 24 sata i to samo u dva izuzetna slučaja. Ako pacijent obeležen kao hitno, ne bude hospitalizovan posle čega će uslediti pregled na magnetu i ako se ovaj pregled odlaže to je otvorena korupcija, gde se pacijent upućuje na adresu privatne klinike. To je sramota za medicinu!” kaže Radovanović.

U privatnim klinikama gde mogu da se urade ovi pregledi, oni koštaju 15000 dinara gde Fond refundira 50%, dok pregled u niškom Kliničkom centru košta svega 600 dinara.

Ta otvorena korupcija mene najviše boli. I mislim da svaki pacijent kome su povređena prava treba da tuži lekara,” odlučan je direktor niškog centra.

Dobre vesti ipak stižu iz niškog Kliničkog.

”Niš će uskoro dobiti još jedan aparat za magnetnu rezonancu koji je za niški centar nabavilo Ministarstvo zdravlja. On se trenutno nalazi u Beogradu. Priprema se prostorija gde će on biti smešten, jer je potrebno pripremiti uslove za njegov nesmetan rad. Puštanje u rad očekuje se krajem januara,” potvrdio je za Niške Vesti direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović.

Tada će se značajno smanjiti gužve i lista čekanja za magnet, uveren je Radovanović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com