Ekonomija

Nove cene: Putarina do Niša 800 dinara, do Novog Sada 210

Vozači će na auto-putevima u Srbiji uskoro plaćati putarinu 10 odsto više i za vožnju od Beograda do Niša umesto 730 dinara, moraće da izdvoje oko 800 dinara.

Putovanje od prestonice do hrvatske granice, koštaće 375 umesto 340 dinara, dok će putarina od Beograda do Novog Sada biti 210 dinara, pišu Novosti.

U „Putevima Srbije“ kažu da Vladi Srbije još nisu poslali zahtev sa konkretnim predlogom za korigovanje cena, jer prvo mora da ga odobri Nadzorni odbor ovog javnog preduzeća, čija bi sednica trebalo da se održi narednih dana.

Vršilac dužnosti direktora JP „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak, rekao je da je Vlada saglasna sa predlogom da se putarina poveća i da bi novi cenovnici trebalo da počnu da važe krajem januara.

On očekuje da će poskupljenje doprineti da se prihod od putarine uveća za oko 1,5 milijardi dinara na godišnjem nivou.

Profesor Milan Vujanić, predsednik Nadzornog odbora „Puteva Srbije“ smatra da je najavljeno poskupljenje opravdano i da je cene trebalo povećati i ranije. “Daleko smo jeftiniji od Evrope, a naše puteve ne koriste samo naši građani već i sve više stranaca”, naveo je Vujanić.

On smatra da se prilikom određivanja cena putarine ne sme računa samo platežnoj moći naših ljudi, jer su, kako je rekao, niske cene glavni razlog što vozači kamiona sve češće izbegavaju da idu kroz Rumuniju i odlučuju se za putovanje kroz našu zemlju.

Vujanić napominje da je u zemljama Evropske unije prosečna cena putarine pet evrocenti po kilometru i da se vožnja auto-putem se uvek isplati, jer ljudi tako štede i vozila i gorivo, a novac od naplate se vraća u putnu privredu za održavanje tih saobraćajnica.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com