Društvo

Da li je bilo nepravilnosti u trošenju budžetskih para?

Lokalni antikorupcijski forum u Nišu poziva nadležne državne organe da reaguju u okviru svojih ovlašćenja povodom niza nepravilnosti u planiranju, prihodovanju i trošenju budžeta grada Niša za 2014. godinu koje je utvrdila Državna revizorska institucija. LAF Niš je izveštaj DRI o reviziji konsolidovanih finansijskih izveštaja završnog računa budžeta i pravilnosti poslovanja grada Niša za 2014. godinu, koji je objavljen krajem decembra 2015., kao i svoju informaciju o tome, dostavio Policijskoj upravi Niš, Osnovnom javnom tužilaštvu, Gradskom javnom pravobranilaštvu i Budžetskoj inspekciji grada Niša. Gradonačelnik Niša međutim kaže da je u izveštaju pozitivno ocenjena raspodela budžetskih sredstava.

Prema podacima DRI, Grad Niš je nepravilno, odnosno protivno zakonima i drugim propisima, potrošio „najmanje“ 1.606.319.000 dinara, od ukupno 8.820.486.000 dinara, koliko je iznosio usvojeni budžet za 2014. godinu, što predstavlja petinu tog budžeta. Ova, nepravilno potrošena suma predstavlja i šestinu revidiranog budžeta za tu godinu koji je iznosio 9.688.451.000 dinara, navodi LAF u saopštenju.

DRI je pored ostalog utvrdila da je nepravilno ili po „osnovu koji nije u skladu sa važećim zakonskim i drugim propisima“ za plate, funkcionerske dodatke i naknade, kao i za doprinose za takva primanja, zaposlenima i funkcionerima u gradskoj upravi iz gradskog budžeta isplaćeno ukupno 121.271.000 dinara.

DRI je konstatovala da Grad Niš ima 289 zaposlenih na neodredjeno vreme više od dozvoljenog broja.

Ovaj samostalni i nezavisni državni organ ustanovio je takođe da je iz budžeta grada Niša nenamenski potrošeno „najmanje“ 96.283.000 dinara, koje su uplatila različita ministarstva kako bi se sanirale štete od poplava ili uklonili bespravno podignuti objekti, zaštitila životna sredina i realizovali kulturni projekti.

Utvrdio je da je „bez validne dokumentacije“ za različite potrebe Skupštine grada, kabineta gradonačelnika, gradskih uprava i javnih ustanova isplaćeno 235.666.000 dinara.

Ukupno 110.831.000 dinara budžetskog novca isplaćeno je bez javnog konkursa ili postupka javnih nabavki, od čega najviše Direkciji za izgradnju grada (78.392.000 dinara).

Različiti propusti utvrdjeni su i u isplati, evidentiranju ili iskazivanju sredstava koja su izdvojena za potrebe arheološkog nalazišta Medijana, zgrade Narodnog pozorista, Kardiohirurgije Kliničkog centra Niš, Slobodne zone „Jug“, javnog preduzeća „Pčelica“, Parking servisa, Sportskog centra Čair, Sigurne kuće, Gradske stambene agencije, projekta „1700 godina Milanskog edikta“ i tako dalje.

Grad Niš je u celosti ili delimično „nepravilno iskazao“ suficit, neraspoređeni višak prihoda iz ranijih godina, kao i deficit iz predhodnog perioda, zaključeno je u izveštaju.

perisicc

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić kaže da je izveštaj DRI pozitivan i da se greške koje ima mogu ispraviti. On dodaje da je tokom šestomesečne provere budžeta, bilo je nekoliko sastanaka sa revizorima, a oni su se uglavnom žalili na nesaradnju sa načelnicima uprava i direktorima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com