Društvo

Ko sve sutra čeka Staru Novu godinu?

14. januara po Gregorijanskom, što je 1. januar po Julijanskom kalendaru, Novu godinu će dočekati Srbi, Makedonci, Rusi, Belorusi, Ukrajinci, Jermeni, ali i neki delovi Škotske i Švajcarske.

Julijanska Nova godina najčešće se kod Srba naziva Srpskom Novom godinom, dok je ostali zovu Stara Nova godina ili Pravoslavna Nova godina. Praznik se slavi svake godine 14. januara po Gregorijanskom kalendaru , a taj datum je 1. januar po Julijanskom kalendaru.

Iako nije zvanična Nova godina i 14. januar je radni dana, ona se rado slavi u balkanskim zemljama kao što su Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina (Republika Srpska), Makedonija, a slave je i pravoslavni delovi Hrvatske.

Takođe se slavi u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji, Gruziji…

Zanimljivo je i to da tradicija obeležavanja Julijanske Nove godine postoji i u nekim nemačkim kantonima u Švajcarskoj (kao Alter Silvester), kao i u nekim delovima Galske zajednice u Škotskoj (Edinburški ‘Am Bothan’).

Inače, Julijanski kalendar ili stari kalendar uveo je Julije Cezar 45. p. n. e. godine i koristio se u celoj Evropi do XVI veka, kada su države počele da prelaze na Gregorijanski kalendar.

Na prvom vaseljenskom saboru u Nikeji 325. godine hrišćanska crkva je prihvatila Julijanski kalendar za svoj zvaničan kalendar. Tvorac kalendara je grčki astronom Sosigen na inicijativu Julija Cezara, po kojem kalendar i nosi ime.

Izvor: Wikipedia

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com