Društvo

NEKRŠTENI I PASJI DANI: Šta žene ne smeju da rade, i šta se nikako ne radi s donjim vešom

Prema srpskom običajnom kalendaru, danas počinju da se obeležavaju nekršteni i pasji dani.

Nekršteni dani

Nekršteni dani obuhvataju vreme od Božića do Bogojavljenja. U narodu se veruje da je tih dana zemlja otvorena, pa mrtvi izlaze, a zajedno sa njima i razni demoni. Osnova ovog verovanja može da bude novozavetna, jer je to period od Hristovog rođenja do krštenja.

Nekada su po selima i gradovima na sve strane išle maskirane povorke koje su nastojale da uplaše i oteraju demone koji se slobodno kreću po zemlji. Povorke su činili maskirani mladići i pred svakom kućom bi pevali posebne, koledarske pesme, trupkajući u mestu i udarajući štapovima koje su nosili. Zauzvrat bi od domaćina dobijali priloge: slaninu, jaja, meso, brašno, mleko, rakiju i vino, koje posle svi zajedno pojedu i popiju.

U to vreme žene ne smeju da predu, a mogu da pletu. Napolju se ne ostavlja ništa belo, naročito ne dečje rublje, jer su svuda urokljive i zle oči koje mogu da naškode deci. Nekad se krila i svetlost iz kuća navlačenjem zavesa na prozore, a u seoskim kućama sudovi s vodom su bili dobro poklopljeni. Izbegavao se i svaki izlazak iz kuće. Ko je morao da izađe nosio je sa sobom čen belog luka, krst ili oštar metalni predmet. Veruje se da ovi dani nisu povoljni za decu, pa se zato o njima posebno vodi računa.

Pasji dani

Nekada su nastupajući praznik Svetog Vasilija, Vasilicu, Srbi slavili i kao pasji praznik. Zato su se dani uoči Srpske nove godine nekad zvali pasja sedmica ili pasji dani. Ljudi itekako cene psa zbog njegovih proročkih moći, jer može da otkrije lopova, predskaže smrt, vremensku nepogodu, zemljotres ili požar. Čak može da pogodi koja će se devojka prva iz porodice udati.

Na početku nedelje svi ukućani su pažljivi prema psima, pa im prinose i donose najbolje komade ostatka jela, a spremaju im i posebne obroke. Preko nedelje se psi puštaju s lanca da jure vukove.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com