Društvo

Sudovi danas u štrajku

Štrajk upozorenja danas od 12:05 do 13:05 sati, sprovodiće se na radnim mestima u svim sudovima i ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija. Republički odbor Sindikata pravosuđa odlučio se za štrajk upozorenja zbog najavljene racionalizacije i otpuštanja zaposlenih koji rade na određeno vreme a bez predhodne detaljne analize i preispitivanja potreba posla i bez argumentovanih pregovora sa socijalnim partnerima – reprezentativnim sindikatima, piše u saopštenju sindikalaca.

Prema važećoj sistematizaciji radnih mesta u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija sistematizovano je ukupno 5.913 zaposlenih a Zakonom je predviđen maksimalan broj zaposlenih u javnom sektoru u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija limitiran na 3.796 zaposlenih na neodređeno vreme.

U vreme stupanja na snagu važeće sistematizacije pre 3 godine u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija je bilo popunjeno 4.223 sistematizovana radna mesta i za ove tri godine broj izvršilaca prirodnim odlivom je smanjen za 427 zaposlenih. Predviđeno je i da se gase sva nepopunjena radna mesta što bi značilo da se u odnosu na važeću sistematizaciju taj broj redukuje za ukupno 2.117 zaposlenih.

Predhodna sistematizacija je doneta uz saglasnost i aktivno učešće sindikata u njenom donošenju i ovakav način postupanja poslodavca je najteže kršenje dogovora postignutog sa predstavnicima zaposlenih. Na ovakav način gašenjem neophodnih a isključivom krivicom poslodavca ne popunjenih sistematizovanih radnih mesta dodatno će se povećati obim posla i ozbiljno narušiti bezbednost na radu a i sama lična bezbednost zaposlenih, piše u dopisu koji je dostavljen sindikalnim organizacijama Saveza Samostalnog Sindikata Srbije.

Ovo zbog toga što se okupljanje vrši u zatvorenim prostorijama, odnosno u pravosudnim organima, kao i zbog toga što je to pravo garantovano članom 54. Ustava Republike Srbije: “Mirno okupljanje građana je slobodno. Okupljanje u zatvorenom prostoru ne podleže odobrenju, ni prijavljivanju.” Učestvovanje u štrajku upozorenja, kao ni generalnom štrajku, ne predstavlja povredu radne obaveze, ne može biti osnov za pokretanje disciplinskog postupka, niti može biti osnov za prestanak radnog odnosa, piše na sajtu Sindikata pravosuđa.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić takođe je dobio dopis…

Screenshot 5

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com