Ekonomija

Poskupljuje putarina u Srbiji: Evo koliko će koštati vožnja do Niša i Novog Sada

Ističući da imamo najjeftiniju putarinu u Evropi, odlučeno je da se cena poveća, jer su Putevima Srbije potrebna veća sredstva za održavanje mreže državnih puteva

Vršilac dužnosti direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak izjavio je danas da je Vlada saglasna s predlogom da se putarina poveća za 10 odsto i da očekuje da će se to dogoditi do kraja januara.

Drobnjak je rekao Tanjugu da predlog za povećanje putarine treba prvo da odobri Nadzorni odbor Puteva Srbije i da će zatim biti prosleđen Vladi na usvajanje.

Ističući da imamo najjeftiniju putarinu u Evropi, Drobnjak je napomenuo da su Putevima Srbije potrebna veća sredstva za održavanje mreže državnih puteva.

Drobnjak očekuje da će zahvaljujući poskupljenju od 10 odsto godišnji prihod od putarine biti uvećan za milijardu i po dinara.

– U Srbiji imamo oko 650 km autoputeva i samo za njihovo održavanje je potrebno godišnje oko tri i po do četiri milijarde dinara, ali nama je potrebno sigurno duplo više – naveo je Drobnjak.

Čelnik Puteva Srbije dodaje da to javno preduzeće prihod od putarine ne koristi samo za održavanje autoputeva već svih 15.000 km državnih puteva.

– Naša putarina je najeftinija u Evropi, mi smo daleko jeftiniji i od Hrvatske, Slovenije, Rumunije i Bugarske. U Srbiji je cena putarine po kilometru samo tri centa, a u drugim državamo od pet do sedam centi po kilometru”, rekao je Drobnjak i podsetio da putarina u Srbiji nije povećana od februara 2008. godine.

On je kazao da je, na primer, u Hrvatskoj cena putarine veća oko dva i po puta i iznosi 8,5 centi po pređenom kilometru.

Drobnjak kaže da vožnja autoputem od Beograda do Niša sada košta 730 dinara tako da će povećanje biti svegta oko 70 dinara za 240 kilometara.

– Vreme je da se poveća putarina i to se neće odraziti na promet, s obzirom na povoljan geografski položaj Srbija. Takođe, mi Srbi volimo da stignemo što pre, tako da će se i dalje isto koristiti autoput”, rekao je on.

Drobnjak je, takođe, rekao da je za uređenje kompletne mreže državih puteva u Srbiji potrebno oko tri do četiri milijarde evra objasnivši da u tu sumu ulazi i nastavak gradnje putnih koridora 10 i 11, kao i planirana izgradnja regionalnih autoputeva Pojate – Preljina i Ruma Novi Sad.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com