Društvo

Neda i Marko bogatiji za dukate

Petnaestogodišnja Neda Milojković iz Niša, učenica Medicinske škole „Dr Aleksa Savić“ u Aleksincu prva je pronašla dukat u česnici koju je Gradska opština Medijana darovala građanima Niša uoči Božića, najvećeg pravoslavnog praznika.. Drugi dukat otišao je u ruke šestogodišnjeg Marka Batanjca, takođe iz Niša. Niko od građana i dece koja su dobili po parče božićne česnice nije prijavio da je pronašao treći dukat, a koji je takođe bio „umešen“ u božićnu pogaču, ali se veruje da je otišao u prave ruke.
Predsednik Gradske opštine Medijana Zoran Stojanović poželeo je građanima Niša, posebno deci srećne božićne praznike i Badnji dan.

“Želim da vam život bude ispunjen dobrim zdravljem, srećom, ljubavlju i svim životnim radostima. Badnji dan i Božić su tradicionalno porodični praznici, koji se slave u krugu porodice, ali smatram da smo i mi ovde prisutni jedna velika porodica u okviru Gradske opštine Medijana i Grada Niša”, rekao je Stojanović pozdravljajući sve božićnim pozdravom „Mir božiji – Hristos se rodi“.

medijanacesnica1

Gradska opština Medijana je tradicionalno lomljenje božićne česnice ovog puta u porti Hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene zbog vremenskih uslova organizovala u saradnji sa Niškom eparhijom, Unijom pekara u Nišu, Pekarom „Esnaf Pek“, Odredom izviđača „Vožd Karađorđe“ i Crkvenim igračkim ansamblom „Branko“.

U česnici prečnika dva metra, težine oko 100 kilograma bila su tri zlatna dukata, dar Gradske opštine Medijana. Ovo je četvrta godina zaredom kako najveća niška opština u duhu tradicije i pravoslavnih običaja na ovaj način okuplja svoje sugrađane.

medijanacesnica3

Onima koji su strpljivo sa decom čekali svoje parče česnice deljeni su i badnjaci i ikone.

Molitvu je služilo sveštenstvo Hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene, na čelu sa ocem Predragom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com