Sport

Dve decenije turnira i pet i po decenija Škole šaha Dečjeg centra

Jubilarni, dvadeseti Božićni turnir Škole šaha Dečjeg centra, održan je 05.01.2016. godine u Nišu, uz učešće 52 takmičara. Vremenske neprilike su uticale na odziv, ali kvalitet turnira, veliki broj vrhunskih juniora, pregršt lepih partija i neizvesnost na tabeli do poslednjeg kola, je potvrdio visok rang ovog takmičenja. Igran je švajcarac u 7 kola, tempo igre 15 minuta po igraču, a bile su 2 takmičarske kategorije: MŽ0-4 i MŽ5-12. Sem Nišlija, učestvovali su i igrači iz Vranja, Vlasotinca, Pirota i Budve.

Na turniru grupe do IV razreda OŠ, bio je 31 učesnik, a pobedili su Anđela Dinić (Vlasotince) i Radivoje Đurić, sa 5,5 poena. Kod predškolaca pobedio je Andrija Mišković, ispred Save Ćirića i Mare Stevanović. Anđela Dinić, pobednica turnira MŽ0-4, je i najbolja devojčica te grupe, ispred Teodore Popović i Une Vuksanović. Radivoje Đurić je prvi, u konkurenciji dečaka, ispred Filipa Zdravkovića i Pavla Ćirića. Treba naglasiti da je kvalitet ove grupe bio izuzetan, a dovoljno je naglasiti podatak da su igrala prva četvorica sa prošlogodišnjeg Kadetskog CS u grupi M8!

dcsah2

Na turniru starije grupe, MŽ5-12 je učestvovao 21 takmičar, od čega 3 majstorska kandidata, ali i 5 aktuelnih ili ex kadetskih prvaka CS i SRB u nekoliko kategorija, što dovoljno govori o kvalitetu grupe. Pobedio je prvi favorit, MK Stefan Stojiljković, sa 6,5 poena, ali titula nije osvojena lako, što bi se moglo tumačiti iz tabele. Na ovom turniru smo imali 4 takmičarske kategorije. Pobednica grupe Ž8 je Jelena Stevanović, inače favorit na ženskom turniru, ispred Andree Pavlović i Anđele Dimitrijević. Šampion grupe M8 je MK Ilija Stanojević, ispred Alekse Robavsa i Dušana Petrovića. Kod devojaka Ž9-12 pobedila je Danijela Anđelković, a u grupi M9-12 pobednik je MK Stefan Stojiljković, ispred MK Danila Đorđevića i Andrije Marka Krstića.

dcsah3

Sudijski posao su bez problema obavili glavni sudija Dragan Živić IA , sa pomoćnicima Igorom Lukićem NA (radio i kompjutersko parovanje) i Aleksandrom Zlatanovićem NA.
Direktor turnira je bila Sandra Petković, direktor Dečjeg centra iz Niša, a koordinator turnira Nataša Klepić-Veljković, umetnički direktor Dečjeg centra.

Božićni turnir je deo proslave 55.godina Škole šaha Dečjeg centra, najstarije u Srbiji, a verovatno i na Balkanu!

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com