Društvo

NAKON SAMOUBISTVA: Predstavnici Ministarstva danas u Domu učenika razgovarali sa vaspitačima

Predstavnici Ministarstva prosvete danas su po hitnom nalogu za inspekcijskim pregledom boravili u Domu učenika srednjih škola u Nišu. Oni su u prisustvu predsednika Upravnog odbora razgovarali sa vaspitačima. Ovoj poseti predstavnika Ministarstva iz Beograda prethodila je velika tragedija, kada se vaspitač Doma učenika Tatijana Lužanin nakon što je optužila direktorku za zlostavljanje bacila iz svog stana, sa osmog sprata zgrade u Obrenovićevoj ulici.

Predstavnici Ministarstva prosvete danas su Domu učenika srednjih škola razgovarali sa vaspitačima, potvrđeno je Niškim Vestima u toj ustanovi.

Oni su pokazali puno razumevanje za ono što su čuli od vaspitača, kažu zaposleni, koji su iz straha želeli da ostanu anonimni. 

“Tražili su od nas da sve zamerke i predloge napišemo, što smo i učinili. Možemo da kažemo još da su razumeli problematiku vezanu za rukovođenje ustanovom”, ističu zaposleni u Domu učenika.

Pomoćnik ministra prosvete i tehnološkog razvoja Ljubiša Antonijević rekao je juče za Niške Vesti da je bio upoznat sa situacijom u Domu na osnovu anonimnih dopisa. On kaže da je čak i posetio ovu obrazovnu ustanovu i razgovarao sa direktorkom i zaposlenima, sa ciljem da se reše međuljudski odnosi. On međutim nije mogao da precizira naredne korake Ministarstva, već je samo kratko za naš portal rekao:

“Veoma brzo ćemo saopštiti naše naredne korake”.

Iz Ministarstva još kažu da su se u anonimnim dopisima podnosioci uglavnom žalili na loše međuljudske odnose, finansijske zloupotrebe i davanje otkaza.

“Sektor za učenički i studentski standard Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je odmah reagovao. Sredinom novembra 2015. godine upućen je zahtev za različitim vidovima inspekcije nad navedenom ustanovom i to Sektoru za inspekcijske poslove, Budžetskoj inspekciji Ministarstva finansija, Inspektoratu rada Ministarstva rada i Upravi za javne nabavke”, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

I pored različitih dopisa nadležnim institucijama u cilju prevazilaženja aktuelnih problema, Dom učenika je 4. decembra 2015. godine posetio i pomoćnik ministra za učenički i studentski standard i investicije Ljubiša Antonijević. Tom prilikom je održan je kolegijum sa zaposlenima iz Doma učenika srednjih škola u Nišu, uz prisustvo direktorke, gde je, između ostalog, razgovarano kako da se poboljšaju međuljudski odnosi u kolektivu, navode u Ministarstvu prosvete.

Tatijana Lužanin je prema navodima njenih kolega poslednjih dana bila uznemirena zbog problema na poslu, ali ništa nije nagoveštavalo da će da izvrši samoubistvo.

Ona je skočila iz svog stana, sa osmog sprata zgrade u Obrenovićevoj. Pala je na parking, a ekipa Zavoda za hitnu medicinsku pomoć mogla je samo da konstatuje smrt.

Ona se pre samo desetak dana obratila redakciji Niških Vesti jer je kako je navela direktorka zlostavljala, pa čak fizički napala na kućnom pragu.

Nekoliko dana pre samoubistva, vaspitačica je podnela krivičnu prijavu zbog napada protiv direktorke, a ova joj je odgovorila svojom u kojoj je navela da joj je vaspitačica pretila.

“Već duže vreme dirktorka mi preti otkazom. Ja sam joj preko sms-a napisala da ću da otkrijem sve što je radila u Domu ukoliko ne prestane da me maltretira, a onda je direktorka odogovorila “Hoćeš sada da dođem da te razbijem i sutra da ti dam otkaz što ne ideš na posao”, rekla je tada Tatjana Lužanin za Niške Vesti.

Tatjana Lužanin bila je šef vaspitne službe u Domu. Nakon slučaja sa devojčicom koja je pokušala da izvrši samoubistvo tražila je od direktorke da je vrati na mesto vaspitača. Kaže da se zabrinula zbog velike odgovornosti koju je imala za sve što se dešava.

“Povukla sam se kao vaspitač u drugi objekat – Dimitrije Tucović, radim sa decom, radim posao koji volim“, kazala je Tatijana.

Ona je i na svom facebook profilu u postovima signalizirala da joj je teško i obraćala se visokim funkcionerima u gradu za pomoć.

“Ni posle radnog vremena ne mogu biti mirna”, pisala je Tatijana Lužanin deleći tekst Niških Vesti u više navrata na svojoj facebook strani.

Tatijan Lužanin sahranjena je danas na Novom groblju u Nišu.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com