Društvo

Duško Korać – Legenda sportskog novinarstva

Jedan od retkih komentatora koji je svojim prenosima dovodio gledaoce do osećaj da sami učestvuju na sportskim borilištima, ta njegova srčanost ga je plasirala među doajene sportskog novinarstva na prostorima eks Jugoslavije.

Još uvek pamti njegove legendarne prenose utakmica vaterpolo reprezentaije (sve do sukoba sa Šapićem kada ga je javno prozvao tokom prenosa da golove postiže isključivo protiv anonimus reprezentacija). Nakon čega mu se popeo u komentatorsku kabinu i zabranio da ikada više prenosi vaterpolo, da bi na sledećoj utakmici javno objavio tokom prenosa da nakon 30 godina prenosa vaterpolo utakmica naređenjem pojedinih (misleći na Šapića) neće više prenosti vaterpolo.

Kada dođe period oko Nove godine, Duško je bio neizostavan deo legendarne sportske manifestacije “Četiri skakaonice” koja se redovno prenosila na RTS-u do pre par godina, sa vrhunskim asovima ovog sporta: Jana Ahonena, Adama Mališa, Šlirencauera, Jakuba Jande, Tomasa Morgenšterna i drugih. Ostaće svakako u sećanju njegov prenos osvajanja svetskog zlata na 200 metara prsno stilom Nađe Higl kada je poslednjih 50 metara plivao bukvalno sa njom iz komentarorske kabine.

Nikako ne mogu da zaboravim njegovu euforiju tokom OI u Sidneju 2000 godine i prenosa epskog finala u odbojci Jugoslavija-Rusija, kada je Vanja spasio loptu iza novinarskih pozicija i nakon toga vratio u polje i blokirao Ruse osvojivši zvanično najbolji poen u istoriji odbojke, nakon čega se odbojkaši vraćaju kao feniks iz pepala i od 0-2 u setovima za Ruse, pobeđujemo 3-2 i donosimo zlato sa Olimpijade posle dugo godina našoj zemlji nakon sankcija (pre toga poslednja Jasna Šekarić ali pod zastavom MOK-a).

Ali definitivno što se tiče našeg sporta, a meni ostalo kao najupečatljivije, jeste njegovo komentarisanje maratonske trke Olivere Jeftić na Evropskom prvenstvu u Geteborgu, kada je osvojila sredbrnu medalju. Tada se unosio u ekran na kome komentariše i drao policajcima koji su obezbeđivali trku iza trake, da čuvaju našu Olju da je neko ne bi sprečio u poslednjem kilometru da ostvari istorijski uspeh.

Iz novije istorije svakako ostaće upamćen po prenosima atletike i borbama koje su vodili slobodno možemo reći njegova sportska deca Ivana Španović i brat/sin Jusa Bolt. Tokom tih prenosa on je pokazao Američkim megalomanima da novac uvek ne pobeđuje u atletici i neizostavno potenciranje garantovanja Američke vlade oko dopinga svojih sportista. Gde je po mom skromnom mišljenju, nakon ostvarenih uspeha sportista, koje je prenosio u saradnji sa svojim dugogodišnjim kolegom Raletom Simićem hteo trčati zajedno sa njima tokom proslave osvajanja medalja, kako bi podelio svoju euforiju i fanatizam sa kojim je prenosio sve te direktne prenose atletike, koju je on često voleo nazivati “Kraljicom sportova”.

Na žalost sve je manje takvih komentatora, koji daju sebe svim srce tokom prenosa, iako su mu mnogi zbog toga zamerali, on je ipak bio i ostao uzor mlađim kolegama sa kakvim entuzijazmom se radi ovaj posao i bez kopiranja bilo koga već isključivo u stilu koji je bio prepoznatljiv samo za njega.

Neka mu je večnaja pamjat i Bog mu dodelio rajske pašnjake!!! R.I.P

napisao:
Mladen Stanković, istoričar

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com