Društvo

NAKON SAMOUBISTVA: Ministarstvo najavljuje hitnu inspekcijsku kontrolu u Domu učenika

Nakon što je izvršila samoubistvo vaspitačica Doma učenika srednjih škola u Nišu, a pre toga direktno optužila direktorku za zlostavljanje, iz Ministarstva prosvete najavljuju da će ponove da upute hitan nalog za inspekcijskim pregledom i preduzeti sve zakonske mere da reše situaciju u Domu.

Pomoćnik ministra prosvete i tehnološkog razvoja Ljubiša Antonijević rekao je za Niške Vesti da je bio upoznat sa situacijom u Domu na osnovu anonimnih dopisa. On kaže da je čak i posetio ovu obrazovnu ustanovu i razgovarao sa direktorkom i zaposlenima, sa ciljem da se reše međuljudski odnosi. On međutim nije mogao da precizira naredne korake Ministarstva, već je samo kratko za naš portal rekao:

„Veoma brzo ćemo saopštiti naše naredne korake“.

Iz Ministarstva još kažu da su se u anonimnim dopisima podnosioci uglavnom žalili na loše međuljudske odnose, finansijske zloupotrebe i davanje otkaza.

„Sektor za učenički i studentski standard Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je odmah reagovao. Sredinom novembra 2015. godine upućen je zahtev za različitim vidovima inspekcije nad navedenom ustanovom i to Sektoru za inspekcijske poslove, Budžetskoj inspekciji Ministarstva finansija, Inspektoratu rada Ministarstva rada i Upravi za javne nabavke“, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

I pored različitih dopisa nadležnim institucijama u cilju prevazilaženja aktuelnih problema, Dom učenika je 4. decembra 2015. godine posetio i pomoćnik ministra za učenički i studentski standard i investicije Ljubiša Antonijević. Tom prilikom je održan je kolegijum sa zaposlenima iz Doma učenika srednjih škola u Nišu, uz prisustvo direktorke, gde je, između ostalog, razgovarano kako da se poboljšaju međuljudski odnosi u kolektivu, navode u Ministarstvu prosvete.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će ponovo da uputi hitan nalog za inspekcijskim pregledom i iz domena svoje nadležnosti preduzeti sve neophodne zakonske mere.

Policijska istraga u vezi sa navedenim tragičnim slučajem je u toku, dodaju u Ministarstvu.

Tatijana Lužanin je prema navodima njenih kolega poslednjih dana bila uznemirena zbog problema na poslu, ali ništa nije nagoveštavalo da će da izvrši samoubistvo.

Ona je skočila iz svog stana, sa osmog sprata zgrade u Obrenovićevoj. Pala je na parking, a ekipa Zavoda za hitnu medicinsku pomoć mogla je samo da konstatuje smrt.

Ona se pre samo desetak dana obratila redakciji Niških Vesti jer je kako je navela direktorka zlostavljala, pa čak fizički napala na kućnom pragu.

Nekoliko dana pre samoubistva, vaspitačica je podnela krivičnu prijavu zbog napada protiv direktorke, a ova joj je odgovorila svojom u kojoj je navela da joj je vaspitačica pretila.

“Već duže vreme dirktorka mi preti otkazom. Ja sam joj preko sms-a napisala da ću da otkrijem sve što je radila u Domu ukoliko ne prestane da me maltretira, a onda je direktorka odogovorila “Hoćeš sada da dođem da te razbijem i sutra da ti dam otkaz što ne ideš na posao”, rekla je tada Tatjana Lužanin za Niške Vesti.

Tatjana Lužanin bila je šef vaspitne službe u Domu. Nakon slučaja sa devojčicom koja je pokušala da izvrši samoubistvo tražila je od direktorke da je vrati na mesto vaspitača. Kaže da se zabrinula zbog velike odgovornosti koju je imala za sve što se dešava.

„Povukla sam se kao vaspitač u drugi objekat – Dimitrije Tucović, radim sa decom, radim posao koji volim“, kazala je Tatijana.

Ona je i na svom facebook profilu u postovima signalizirala da joj je teško i obraćala se visokim funkcionerima u gradu za pomoć.

„Ni posle radnog vremena ne mogu biti mirna“, pisala je Tatijana Lužanin deleći tekst Niških Vesti u više navrata na svojoj facebook strani.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com