Društvo

Na evidenciji NSZZ Filijale Niš 46 565 nezaposlenih lica

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje Filijale Niš registrovano je 46.565 nezaposlenih lica, od kojih najveći broj čine osobe sa četvrtim i trećim stepenom školske spreme. Od tog broja, nešto više od 11.000 osoba su starosti između 45. i 54. godine života, a ima i hiljadu invalida.

Kako je Niškim Vestima rekao Vladan Krstić, savetnik za rad sa poslodavcima i odnose sa javnošću, prema poslednjim podacima NSZZ Filijale Niš, koja obuhvata grad Niš, Nišku banju, Aleksinac, Ražanj, Gadžin Han, Svrljig, Merošinu i Doljevac, registrovano je 46.565 nezaloslenih lica. Udeo onih koji traže posao starosti od 45 do 49 godina je 11, 29 procenata odnosno 5.255 lica. Lica starosti od 50 do 54 godina je 11,9 procenata, što u brojkama iznosi 5.553 i 1017 čine lica sa invaliditetom. Ove kategorije nezaposlenih i najteže dolaze do posla.

„ Kada su u pitanju osobe sa invaliditetom donošenjem Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom 2009. godine, situacija se znatno popravila. Prema podacima kojima raspolažemo (podaci za decembar još uvek nisu obrađeni), u periodu od januara do novembra 2015. godine , na teritoriji Filijale Niš, zaposeno je 464 osoba sa invaliditetom od toga 246 osoba direktnim posredovanjem Nacionalne službe za zapošljavanje, ” rekao je Krstić Niškim Vestima.

U kojoj meri se zapošljavaju osobe starije od 45, odnosno 50 godina starosti, Filijala Niš nema tačne podatke.

“Ono što možemo mi, iz našeg dosadašnjeg iskustva da kažemo, jeste da ne prave svi poslodavci problem kada su godine starosti u pitanju. Postoje poslodavci kojima je najbitnije da dođu do dobrog radnika sa bogatim radnim iskustvom. Nacionalna služba za zapošljavanje u svom radu ne diskriminiše tražioce zaposlenja ni po kom kriterujumu, a lica starija od 50 godina su Nacionalnim akcionim planom zapošljavanja svrstana u grupu kojoj je potrebna dodatna podrška prilikom zapošljavanja,“ kazao je Vladan Krstić.

masa2
To znači da osobe starije od 50 godina imaju prednost prilikom uključivanja u neku od mera Aktivne politike zapošljavanja. Na pimer, prilikom podnošenja zahteva za program “Samozapošljavanje”, pokretanja sopstvenog posla i obuke za tržište rada, oni dobijaju dodatne poene.

Što se tiče obrazovne strukture nezaposlenih, Filijala Niš raspolaže preciznim podacima i oni , u brojkama, izgledaju ovako: prvi stepen stručne spreme ima 8.942 lica, drugi stepen 1.148, a treći 12.422 osobe. Najbrojniju kategoriju čine oni koji imaju srednje stručno obrazovanje, četvrti stepen školske spreme i njih je 15.344. Među nezaposlenima je najmanje onih koji imaju peti stepen stručne spreme – 655, šesti stepen ima 2.940, a 5.104 ima visoko obrazovanje, to jest, sedmi stepen stručne spreme.

Na pitanje Niških Vesti da li se očekuju nove mere aktivnog zapošljavanja i od kada, Vladan Krstić, savetnik za rad sa poslodavcima i odnose sa javnošću NSZ Filijale Niš je odgovorio:
“Da, svakako. Očekujemo da javni poziv za Aktivne mere politike zapošljavanja bude objavljen u prvom kvartalu ove godine.”

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com