Društvo

Muka niških ugostitelja-Različito tumačenje zakona

Prva jutarnja kafa u nekom od niških lokala…tako prijatno i lagano zvuči za nas koji na tu kafu dolazimo, za one koji tu kafu treba da posluže to je veliki i komplikovan posao…Niški ugostitelji pritisnuti zakonom i različitim tumačenjima uz more papira i obaveza teško da mogu da se bave time da njihova usluga bude bolja, bave se golom egzistencijom i svakodevnim strahom da ujutru ne zateknu katanac na vratima.

Zarade velike tu nema, samo pokrivanje tek najosnovnijih troškova a o odgovornostima tek ima šta da se kaže.

Trenutno velika borba vodi se na relaciji Ugostitelji – Ministarstvo rada i Ministarstvo finansija. Svaka od institucija ima svoje tumačenje zakona i kako ga sporovesti na terenu to najburnije osete upravo ugostitelji.

Zakon predviđa da šanker spremi kafu, konobarica koja radi je donese do stola a ako je ona prijavljena na tim poslovima preko studentske zadruge, mora da dođe i treći čovek koji će da naplati račun jer devojka koja radi preko zadruge ne sme da ima dodir sa novcem. Ispekciji rada ovo ne smeta ali poreski inspektori ovo smatraju prekršajem, te za ovakvo postupanje sledi kazna – najlakše i međ niškim inspektorima rado prihvaćeno zatvaranje. 12358371 1673845079524973 171770812 n

Za to vreme dok je lokal zatvoren teku obaveze koje koštaju, kirija i propratne obaveze, dok lokal ne privređuje. Još ako se pogodi zatvaranje u toku sezone onda su šteta i gubitak višestruki. Šifrovanje rednih mesta koje ništa ne znači, ograničenje broja dana koliko može da rade radnici koji budu zaposleni preko omladinskih zadruga, sve to ugostiteljima dodatno otežava posao.

Privremeni poslovi mogu da traju 120 dana. Može da se radi po ovom osnovu 4 meseca vezano u godini i nikako drugačije. O zakupu bašti se pisalo dosta, govorilo puno ali uradilo vrlo malo. Umesto najavljenih smanjenja i plaćanja prostora za baštu od samo 5%, niški ugostitelji ponovo gradu plaćaju čak 50% od cifre koja je neodrživa i teško dostižna, ugostiteljima u gradu na Nišavi.

Lazar Vučić, ispred Omladinske zadruge BOX poslovi kaže da je preko njih trenutno upošljeno oko 150 ljudi. Od tog broja njih čak 30% radi na poslovina u ugostiteljskim objektima. To je nekih tridesetak lokala u gradu koji upošljavaju najviše do 3 radnika.

“Nismo imali problema do sad ni sa inspekcijom rada a ni sa poreskom inspekcijom. Iz poreske su nam samo napomenuli da na poslovima u ugostiteljskim objektima ne mogu da rade radnici koji dolaze iz omladinskih zadruga. Svi oni imaju kao platu minimalac ali koliko oni zarade plus uz bakšiš ja tu evidenciju nemam.” kaže Vučić za Niške Vesti.

Inspekcija rada postupa po Zakonu o radu i Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju. U ugostiteljskim objektima, u određenim periodima – sezonski, povećan je obim posla, te ima potrebe za povremenim i pivremenim poslovima, pa ih Zakon u tom smislu i prepoznaje i oni ne traju duže od 120 dana u kalendarskoj godini, potvrđuje za Niške Vesti načelnica inspekcije rada u Nišu, Milica Kitanović – Ljujić.

Zakon o radu u čl. 198 kaže: “Poslodavac može za obavljanje povremenih i privremenih poslova da zaključi ugovor sa licem koje je član omladinske ili studentske zadruge prema propisima o zadrugama”. Nema ograničenja o starosti do 30 godina (to je važilo do 29.07.2014.god. po predhodnom Zakonu).

Studenti i posao“Za lice koje radi preko omladinske ili studentske zadruge poslodavac ima zakonski rok da uplati omladinskoj zadruzi naknadu zarade u skladu sa ugovorom. Omladinska zadruga podnosi prijavu na obavezno socijalno osiguranje. Međutim, omladinske ili studentske zadruge koriste odredbu čl.144 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju gde je za prijavu na obavezno socijalno osiguranje za sve druge ugovore o radu rok 3 dana, a za povremene i privremene poslove preko omladinskih zadruga Zakonom je predviđen izuzetak. Kada je poslodavac omladinska zadruga, prijavu osiguranja dostavlja kvartalno, a najkasnije u roku od 8 dana po isteku kalendarske godine.” kaže Kitanović – Ljujić za Niške Vesti.

Glavni problem ugostitelja je nedostatak posla, kako u Nišu tako i u drugim gradovima, ali svi ugostiteljski objekti podležu kontroli Inspekcije rada, potvrđuje Ljijić priču ugostitelja. Kontrole se vrše po redovnom godišnjem planu, ali postoje vanredne kontrole, po službenoj dužnosti ili po prijavi zaposlenih ili drugih stranaka.

“U toku zadnja dva meseca vršeni su pojačani nadzori ugostiteljskih i malopodajnih objekata, i zahvaljujući tim čestim kontrolama ugostitelji su uglavnom uredili radno-pravne odnose svojih zaposlenih, tako da je ukupno 30 -tak radnika zatečeno na faktičkom radu (radu na crno). Ako se uzme u obzir da je rezultat Inspekcije rada za poslednja dva meseca bio 492 zatečena radnika na crno, može se zaključiti da postoji pozitivan trend u poštovanju odredaba Zakona o radu od strane niških ugostitelja, čemu svakako doprinosi i preventivni rad, ali i pojačani nadzor Inspekcije rada.” završava Milica Kitanovic – Ljujic, dipl.ing. načelnik odeljenja inspekcije rada u Nišu.

emailKako bitnu stranu priče čini Poreska uprava, nedeljama čekamo odgovor istih. Kada je Slađana Janić, načelnica poreske uprave u Nišu upitana da da komentar za vest koju radimo, uputila nas je na centralu u Beogradu. Posle telefonskog razgovora sa press službom Poreske uprave u Beogradu i poslatog pitanja, još uvek odgovor nije stigao. Čekanje se nastavlja…

Dok se Ministarstva usaglase i propisi tumače na isti način niški ugostitelji će strepeti od inspekcije…

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com