Društvo

75 godina rada Istorijskog arhiva Niš

Istorijski arhiv Niš obeležio je 75 godina rada predstavljanjem poštanskih marki o arhivu i 300 godina niške Tvrđave i velikom izložbom Stare balkanske fotografije realizovanoj u saradnji sa arhivima iz Sverne Makedonije i Bugarske.

Najstariji dokument koji se čuva u Istorijskom arhivu Niš je Bakrotisk iz 1737. godine, koji je ujedno i najbitniji izvor o austrijskom osvajanju Niša iste godine. Posebno mesto u bogatom bibliotečkom fondu koji obuhvata 13.000 naslova zauzimaju i retke knjige,časopisi i novine i crkvene matične knjige.

Obeležavanju godišnjice prisustvovali su  predsednik Skupštine Grada dr Boban Džunić, Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša, dr Miroslav Perišić, direktor Državnog arhiva Srbije i Mihail Gruev, predsednik Državne agencije za arhive Republike Bugarske.

U depoima Istorijskog arhiva Niš čuva se preko 800 fondova, tj. 4000 dužnih metara arhivske građe, koja čini pokretno kulturno dobro i obuhvata sve oblasti društvenog života: upravu i javne službe, pravosuđe, prosvetu, privredu i bankarstvo, društveno-političke organizacije, verske ustanove, sportske organizacije, porodične i lične fondove, kao i specijalne zbirke.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com