Stari Niš

Gde je bio i čemu se divio Tito u Nišu

Nekadašnji predsednik Socijalističke federativne republike Jugoslavije Josip Broz Tito posećivao je najveći grad juga Srbije 5 puta. Nekada sa saradnicima, najčešće sa suprugom, ali i u društvu stranih državnika.

tito 01

Тito i građani

O dolascima Tita u Niš danas svedoče fotografije Muzeja istorije Jugoslavije, a kustos Radovan Cukić kaže da je predsednik SFRJ prvi put došao u Niš 6. jula 1952. godine.

tito muzej
Milija Radovanović i J.B. Tito na narodnom mitingu u Nišu, 06.07.1952. Foto: Muzej istorije Jugoslavije

Tito je vozom došao do Niške Banje, a potom automobilom do Niša. Obišao je Ćele-kulu. Potom je održan veliki miting na kome je prema novinarima „Politike“ bilo oko 200.000 ljudi. Posle mitinga, Tito odlazi u Nišku Banju, u Hotel “Ozren”, gde je primio delegaciju grada Niša – kaže Cukić.

Drugi put, 22. novembra 1959. godine maršal je posetio Niš nakon završetka deonice auto-puta od Paraćina do Niša.

tito domJNA
Predsednik Tito u pratnji Miladina Šakića razgleda izložbu “Auto-put 1959” u domu JNA u Nišu, 22.11.1959. Foto: Muzej istorije Jugoslavije

Cukić kaže da je do Paraćina Tito stigao “plavim vozom” u kojem je, pored brojnih funkcionera, bio i Edvard Kardelj, a da se zatim novim auto-putem dovezao do Niša. I tada je, tvrdi kustos, na tadašnjem Trgu oslobođenja, a današnjem Trgu kralja Milana, bilo oko 100.000 ljudi.

tito 59
Tito 1959. u Nišu

U sklopu dvodnevnog obilaska južne Srbije Broz je 21. oktobra 1968. još jednom svratio u Niš.

tito 71Tito 1971. u Nišu

Тito na Bubnju

U Niš je stigao po podne i prvo otišao u spomen-park Bubanj, gde je odao počast stradalim rodoljubima. Potom odlazi do hotela “Ambasador”, sa čijeg se balkona obratio građanima Niša. U hotelu je imao susret sa predstavnicima grada, koje su predvodili Žarko Radičević, predsednik Opštine Niš i Veselin Ilić, sekretar Opštinskog komiteta Niš – rekao je Cukić.

Pored Niša, 1968. Tito je posetio i Vranje, Prokuplje i Leskovac.

Elektronska industrija “privlačila” Tita

“U Elektronskoj industriji u Nišu radi više inženjera nego u celom Alžiru”, izjavio je alžirski predsednik Ahmed Ben Bela u društvu Tita 7. marta 1964. godine nakon zajedničke posete tadašnjem industrijskom gigantu.

tito ei
Predsednici Tito i Ben Bela u poseti Ei Nišu, 07.03.1964. Foto: Muzej istorije Jugoslavije

Centralni deo ove posete Nišu bio je obilazak pogona „EI Niš“, pa se može reći da je jedan od ciljeva bio i promocija ekonomske i privredne saradnje dve zemlje. Tito i Ben Bela u Niš su stigli po snežnoj vejavici, a nakon obilaska Elektronske industrije i mitinga u fabričkom krugu, predsednici dve države su od rukovodstva fabrike dobili na poklon tranzistorske prijemnike – priča kustos Muzeja istorije Jugoslavije Radovan Cukić.

tito jovanka
Predsednik Tito i Jovanka Broz u prolasku kroz Niš, 16.04.1971. Foto: Muzej istorije Jugoslavije

Тito u Banovinи

Tito je EI obišao još jednom sa suprugom Jovankom 16. aprila 1971. godine, kada je predsednik SFRJ i poslednji put zvanično dolazio u Niš. Pored odlaska u Elektronsku industriju maršalu je ovog puta uručena i povelja niškog Univerziteta, a razgovaralo se i sa predstavnicima radnih kolektiva.

tito univerzitet
Rektor dr Branislav Grbeša predaje J.B. Titu povelju Niškog Univerziteta, 16.04.1971. Foto: Muzej istorije Jugoslavije

Upravo je u zgradi niškog Univerziteta još tih godina istaknuta veza Univerziteta i Elektronske industrije kao velika šansa Niša. Pored razgovora sa političkim i privrednim predstavnicima grada i razgovora o temama lokalnog razvoja, nisu zaobilažene ni šire političke teme – zaključuje Cukić.

44 godine kasnije “EI Niš” je pred gašenjem i maltene ne postoji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com