Magazin

Srpski Car Dušan bio je visok 214 centimetara!

Car Dušan zvani Silni je bio izuzetno visok čovek i za današnje vreme a ne za 14 vek. Bio je visok 2,14m kako su pokazale analize merenja kostiju.

U to vreme prosečna visina muškarca na ovim prostorima bila 1.65 do 1.70, pa je uslov bio za kandidate za njegovu ličnu gardu da svaki vitez mora imati najmanje 2 metra visine. Pošto su standardi bili previsoki car se dao u potragu po evropi za takvim vitezovima i ubrzo je sastavio gardu od 101 viteza svi preko 2 metra, sad možete da zamislite kada se takve gromade zajedno sa njim pojave na bojnom polju ili ispred nekog grada kako je to delovalo na protivnike.

Samo je jedan gardista smeo da bude viši od njega a to je bio barjaktar inače Šveđanin, koliko je on bio visok i snažan može samo da se pretpostavi ako se uzme u obzir da barjak postoji u manastiru Hilandar i težak je oko 40 kg. E sad zamislite čoveka na konju koji u jednoj ruci drži barjak a u drugoj mač i bori se.

car dusan 02
“ Sloboda se nijednom molbom dobila nije. Ni govorom. Sloboda se osvaja … „
Car Dušan Silni

Postoji tu i jedna priča istorijski potkovana kada se Albanija pobunila u želji da istupi iz carstva – kažu da je car Dušan sa svojom gardom za 28 dana obišao celu Albaniju i ugušio pobunu.

Garda je bila sačinjena od nemaca koji su bili najbrojniji a bilo je i šveđana, talijana itd.

car dusan 01

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitaj i :
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com