Kultura

58. likovna kolonija “Sićevo”

Galerija savremene likovne umetnosti Niš organizuje 58. likovnu koloniju “Sićevo 2021.” koja će okupiti devetoro umetnika iz Srbije i susednih zemalja kako bi učestvovali u radu ovogodišnje Kolonije. Kao i svake godine, kolonija će trajati od 1. do 10. septembra. GSLU obezbediće prevoz do Sićeva kombijem za sve zainteresovane.

Svečano otvaranje Kolonije „Sićevo 2021“ je u 19.30 sati u zgradi Kolonije u Sićevu. GSLU Niš kao organizator Kolonije obezbeđuje prevoz do Sićeva kombijem koji u 18 sati polazi sa ugla ulica Orlovića Pavla i 7. jula.

Likovna kolonija „Sićevo“ nastavlja tradiciju Prve jugoslovenske umetničke kolonije čiji je osnivač naša poznata slikarka Nadežda Petrović.

Ona je u leto 1905 godine u Sićevo dovela slovenačke i hrvatske slikare, koje je upoznala tokom školovanja u Minhenu, u ateljeu Antona Ažbea. Bio je to prvi i nažalost jedini zajednički boravak i rad umetnika u Sićevu početkom XX veka. Šezdesetak godina kasnije, na inicijativu Društva umetnika Niša, odnovljena je Nadeždina ideja o okupljanju umetnika u Sićevu i ustanovljena je 1964. godine Likovna kolonija Sićevo, koja se redovno održava do danas.

Ovogodišnji 58. saziv Kolonije čine: Milovan Čikić (Bosna i Hercegovina), Dragan Mijač Brile (Crna Gora),Đorđe Sokolovski, Milica Ružičić, Ivan Milenković, Jovan Spasić, Tara Rodić, Jelica Ašanin i Miljan Nedeljković (Srbija). To su umetnici različitih vokacija i generacija koji do sada nisu učestvovali u radu Sićevačke kolonije.

U ceremoniji otvaranja pored obraćanja zvaničnika, učestvovaće i kvartet „Impresija“, a biće emitovan i film o Likovnoj koloniji „Sićevo“ i promo video sa predstavljanjem svakog od učesnika ovogodišnje Kolonije.

Tokom trajanja Kolonije osim neposrednog rada, umetnici će biti u prilici da posete kulturno-istorijske spomenike Niša i obližnje manastire, imaće prijem u Skupštini grada i opštini Niška banja, održaće javni čas za učenike Umetničke škole i štićenike doma „Duško Radović“ i prisustvoveće promociji monografije „Porodica Nadežde Petrović kroz XIX vek“ autora Dragane Božović, kazali su organizatori.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com