Rimsko osvajanje i postavljanje vojne posade: U II veku Nais jedan od...

Rimsko osvajanje i postavljanje vojne posade: U II veku Nais jedan od četiri najveća grada u Daradaniji

22:00
3714
0
Niške Vesti
PODELI

Postepeno širenje rimske vlasti u oblastima centralnog Balkana i buduće provincije Mezije, kojoj će pripasti i Nais, usledilo je posle uspešnog ratovanja Gaja Skribonija Kuriona u tzv. Dardanskom ratu 75-73.godine pre n.e. O početnom periodu rimske okupacije nemamo drugih bližih podataka.

Prve pouzdane vesti o događajima na području Naisa nalazimo prd kraj I veka n.e. Može se samo predpostaviti da je tada Nais, kao pozadinska baza, morao imati važnu ulogu u prikupljnju trupa iz južnih oblasti, njihovom smeštaju i snabdevanju ratnim potrebama i sl., premda se u srazmerno brojnim izvorima za ovaj period Nais ne spominje, a arheološki materijal, izuzev nekoliko ranorimskih novčića, potpuno odsustvuje.

rimljani 00

Više svetlosti u početno razdoblje istorije Naisa, unose podaci iz natpisa dvojice pripadnika pomoćnih odreda čiji su spomenici nađeni u gradu, jedan 1888. godine u Tvrđavi, drugi prilikom izgradnje škole „Vuk Karadzić“ 1962. Ovde saznajemo da je pred kraj I veka n.e. u Naisu imala svoj logor prva kohorta Kilićana. Značajan je podatak i sa drugog spomenika koji govori o prisustvu veterana prve kritske kohorte u gradu, verovatno sedamdesetih godina I veka n.e. Boravak jednog isluženog vojnika u ovo doba u Naisu posredno govori o brzom razvitku grada, s obzirom da je uobičajeno da se vojnici, posle završetka vojne službe, povlače u veće centre provincije u kojoj se služili, gde im se stavlja na raspolaganje zemljišni posed.

rimljani 01

Nais je, dakle, do ovog perioda (poslednje decenije I veka n.e.), morao imati već formirano urbano jezgro pored vojnog logora, koje je moglo pružiti pogodnosti za organizovanje života doseljenika. U prvim decenijama II veka n.e., za pretpostavke o brzom razvitku grada imamo i neposredan dokaz. U Geografiji Klaudija Ptolomeja, pisca iz sredine II veka, Nais se spominje kao jedan od četiri najveća grada u Dardaniji. Od ovog perioda izvori koji govore o Naisu postaju brojniji, potpuniji, a zbivanja u gradu mogu se pratiti bez većih prekida. U drugoj polovini II veka n.e., u vreme poznatih Markomanskih ratova, Nais je središte za organizaciju odbrane severne Dardanije.

rimljani 02

U njemu je u to vreme smeštena i formirana prva dardanska kohorta, kao teritorijalna milicija. Njeni pripadnici regrutovani su od lokalnog domorodačkog stanovništva, što bez sumnje doprinosi romanizaciji i bržem usponu grada. U sledećim decenijama, sve do sredine III veka Nais je, zahvaljujući pogodnom geografskom položaju na raskrsnici puteva, postao stecište vojnika, veterana i njihovih porodica, trgovaca i drugih doseljenika, a grad je u to vreme imao i solidno vojničko obezbedjenje. Tada je već svakako postojala i radionica (fabrica) za proizvodnju vojne opreme, odakle ce se oružjem i vojnom tehnikom snabdevati jedinice rasporedjene duž granice na Dunavu.

Izvestan broj vojnika ovde je obučavan za službu u mornarici, kako potvrdjuje spomenik Lucija Kasija Kandida, mornaričkog regruta sedme Klaudijeve legije, nađen u niškoj Tvrdjavi. Ovaj spomenik ujedno govori da je na Nišavi bio razvijen rečni saobraćaj, brodovima koji su stajali na raspolaganju legiji za snabdevanje i kontrolu priobalnog područja.

rimljani 03

Municipijum – rimski grad

Kao rimski grad sa odredjenim samoupravnim pravima, Nais je potvrđen u jednom natpisu u kome, se spominje izvesni Marcus Aurelius Posidonius, dekurion municipija Naisa. Ovi podaci su veoma važni za poznavanje istorije grada, njegove strukture i razvoja, s obzirom da se municipalno pravo dodeljuje samo većim, romanizovanim centrima, dekretom koji obezbedjuje odredjena prava (samouprava, teritorija i sl.) od interesa za za dalji prosperitetgrada koji ovo pravo poseduje i njegovih gradjana.

Nedostaju, na žalost, podaci o datumu kada je Nais stekao status municipija. U antičkim izvorima koji donose vesti za bliže odredjena vremenska razdoblja, Nais se navodi čas kao oppidum (utvrdjenje), a čas kao civitas, urbs – u grčkim izvorima uvek kao polis – slično kao i drugi veći gornjomezijski centri, ali nikad izrekom kao municipium. Rašireno je mišljenje da je grad stekao status municipija pod Markom Aurelijem, u vreme markomanskih ratova, kada raste njegov vojnički značaj i Nais postaje važna baza i središte za organizovanje odbrane šireg regiona.

rimljani 04

ODLOMAK IZ KNJIGEmilan novakovic
Zemlja najlepše patnje“
Milan Novaković

POSTAVI KOMENTAR

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

Komentari čitalaca treba da budu u vezi sa temom vesti.
Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti, ili bilo kakav nezakonit sadrzaj, neće biti objavljeni.

Komentari koji sadrže promovisanje i linkove drugih sajtova, neće biti objavljeni.

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Niških Vesti.

Komentari u kojima redakciji skrećete pažnju na eventualne propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima Niških Vesti i na tome vam se zahvaljujemo.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Niških Vesti se možete obratiti ovde: web {at} niskevesti {dot} rs

Unesete rezultat (zaštita od spama) *