Stari Niš

Niške male i naselja: ARNAUT – PAZAR

Arnaut-pazar je stari naziv za nekadašnju (u 19. i početkom 20. veka) glavnu gradsku pijacu, koja se poklapala sa današnjim trgovima Pavla Stojkovića i trga Kralja Aleksandra.

Naziv je ušao u upotrebu sredinom 18. veka, a pijaca se formirala u prvoj polovini 18 veka. Posle Požarevačkog mira 1718. godine Abdurahman – efendija, deferdar, prodao je niškim jamacima (mladim janičarima) 18 parcela za dućane i parcelu 40×40 aršina Ibrahim baši Bagdadliji za Han, blizu Prokupačke kapije male, sa spoljašnje strane varoškog plota (jarka) današnje ulice Nikole Pašića i Marka Oreškovića.

Oko sagrađenih dućana i Ibrahimovog hana formiralo se jezgro buduće pijace izvan varoškog jarka, koja se već sredinom 18. veka pominje kao Arnaut-pazar. Zbog noćnih tuča i obračuna junaka prostor oko Ibrahimovog-hana (nazvanog Paprika han) dugo je u 18. veku važio za najozloglašenije mesto. U 19. veku Arnaut-pazar je glavna i najveća pijaca Niša…..

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com