Kultura

55. Filmski susreti, u svedenom izdanju, možda u oktobru

Veliki su izgledi da se 55. Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma, „Filmski susreti Niš 2020“, desi u prvoj polovini oktobra.

Glavni program je definisan, prateći redukovan i obezbeđeno rezervno rešenje za projekciju filmova. Čeka se odluka Kriznog štaba grada Niša.

„Glavni program neće trpeti nikakve izmene. U zvaničnoj konkurenciji je deset filmova, među kojima nekoliko premijera i dva gostujuća filma. Program ima jednu vrstu ekskluzivnosti, a u zavisnosti od toga kakav će biti dogovor sa predstavnicima grada i u zavisnosti od termina kada bi festival eventualno mogao biti održan, onda ćemo pozivati i goste, tako da prisustvo glumaca neće izostati. Ko će od njih doći u Niš nije zahvalno govoriti, jer u ovom trenutku se snimaju 22 serije i veliki broj glumaca je angažovan“, kaže Dejan Dabić član selekcione komisije festivala, ne otkrivajući nazive izabranih filmskih ostvarenja.

 

Foto: S.P.

Pres konferencije kao sastavni deo “Filmskih susreta”, novinarske projekcije filmova i organizacija tematskih izložbi još nisu definisani, jer je organizatorima u fokusu glavni program.

Vodeći se činjenicom da je čitav niz festivala održan u našoj zemlji, a nedavno i „Nišvil“ kao jedna velika gradska manifestacija, Savet festivala je uputio preporuku gradu Nišu, da bi ovogodišnje “Filmske susrete” trebalo održati, zbog kontinuiteta same manifestacije, kao i zbog njegovog velikog značaja za istoriju domaćeg filma.

„Ideja je da pokušamo da napravimo festival u jednom svedenijem obliku i sa mnogo skromnijim budžetom, što je bitno i za građane Niša i predstavnike lokalne samouprave. I sa manjom potrošnjom glavni program ostaje isti, ali će deo pratećeg programa morati da sečeka iduću godinu“, navodi Dabić.

Rezervno rešenje umesto Letnje pozornice je bisokop Cineplexx, što zbog epidemioloških, što zbog meteoroloških prilika. Oni su prošli javnu nabavku kao rezervna sala, gde se ranije odvijao deo pratećeg programa.

Foto: Niške vesti

„Bioskop ima sve uslove i što se tiče kapaciteta, ali i kada su u pitanju epidemiološke mere koje moramo preduzeti. Mi smo od Kriznog štaba Republike Srbije dobili, decidirano, zvanični meil, gde nam su nam dozvolili prisustvo 500 gledalaca na Letnjoj pozornici. Kad računamo svu distancu i uporedimo sa Letnjom pozornicom, otprilike bi oko 450 gledalaca moglo da se smesti i u Cineplexx-u u svih pet njihovih sala. Čak su i autori filmova, glumci, članovi Udruženja filmskih glumaca Srbije, pa i ljudi koji gledaju te filmove, saglasni da je bolje da se festival desi u nekom obliku nego da ga uopšte nema, kao i da je Cineplexx u datim okolnostima idealno rešenje“, ističe Dabić.

Već je usvojen modus prikazivanja filmova, za šta su „generalnu probu“ imali 2018. godine kada je jedno festivalsko veče, zbog nevremena, preseljeno u bioskopske dvorane.

„Pet sala se popunjava počev od prve, najveće sale, u kojoj bi bio zvanični program u smislu najave filmova gostiju i uručenja nagrada. Cineplexx tim je već uigran i što se tiče smeštaja publike i što se tiče dezinfekcije prostora i drugih epidemioloških mera, tako da je u tom pogledu kontrola mnogo bolja nego što bi bila na Letnjoj pozornici“, dodaje Dabić.

 

Foto: S.P.

U Srbiji su do sada, uprkos epidemiji korona virusa, održani Festival Evropskog filma na Paliću i Subotici, BELDOKS – festival dokumentarnog filma u Beogradu, Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, a već u petak 25. septembra počinje Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE.

Zvaničnu odluku o održavanju 55. “Filmskih susreta” doneće Krizni štab grada Niša. Ukoliko odluka bude da se festival, ipak, ne održi, naredne godine bismo mogli da imamo ili prošireno izdanje ili dva festivala u jednom.

Voja Brajović dobitnik nagrade za životno delo

Nagrada za izuzetan doprinos umetnosti glume, koja nosi ime proslavljenog glumca „Pavla Vuisića“, ove godine je pripala 71-godišnjem glumcu Voji Brajoviću, čije su uloge, u poslednjih skoro pola veka, obeležile kinematografiju na ovim prostorima. Po tradiciji, nagrada bi trebalo da mu bude uručena na svečanom otvaranju “Filmskih susreta” .

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com