Kultura

53. FESTIVAL GLUMAČKIH OSTVARENJA: Naklon publici prve glumačke ekipe „Južnog vetra“

53. Festival glumačkih ostvarenja, Filmski sureti, otvoriće 25. avgusta film „Južni vetar“ koji u Nišu ima svetsku premijeru, a niška publika imaće zadovoljstvo da joj se pokloni  prva glumačka ekipa ovog filmskog ostvarenja predvođena Milošem Bikovićem i Srđanom Žikom Todorovićem, najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj u Oficirskom domu.

Direktor Filmskih sureta Srđan Savić je dodao da će ovogodišnje surete obeležiti izuzetno kvalitetna produkcija  koja ne zaostaje  za produkcijom filmskog festivala u Puli.

Dejan Dabić je najavio nikad bogatiji prateći program Festivala koji će se odvijati na četiri lokacije stavljajući akcenat na Kino region i okrugli sto koji je posevćen prerano preminulom glumcu Nebojši Glogovcu.

Selektor Vladan Živković je govorio glumcima koji će se pojaviti pred  publikom, ali i o tome zašto sve više imamo filmova snimljenih u koprodukciji.

„Na ovogodišnjin Filmskim susretima biće prikazano 15 filmova od kojih se 12 nalazi u zvaničnom programu, a tri u nezvaničnom. Film „Južni vetar“ imaće u Nišu svetsku premijeru, ali će premijerno u Srbiji biti prikazan i film „Granice, kiše“, kazao je Srđan Savić. „Primijerno će biti prikazani i filmovi „Meso“ i „Zlogonje“, a nakon zatvaranja festivala publika će videti još tri ostvarenja – pilot seriju „Korini“, „Moj život je mjuzikl“ i  „Neprilagođeni filmski grof“. Tu su i koprodukcioni filmovi kao što su  „Granice, kiše“ i „Žaba“, gde je više produkacija sa teritorije bivše Jugoslavije učestvovalo zajedno. Imamo i dva hrvatska filma gde Srbija nije manjinski koproducent, ali su oni ispunili sve uslove da budu na našem festivalu i u njima igraju srpski glumci sa zapaženim ulogama“.

Savić je dodao da uslovi u kojima će se filmovi prikazivati nikada nisu bili bolji. Letnja pozornica je renovirana u potpunosti. Filmovi će se prikazivati na platnu viskom tri metra, zvuk i slika će biti na najvišem nivou.

„Letnja pozornica je renovirana tokom prošle i ove godine. Prošle godine je završen amfiteatar i urađene su garderobe, a ove godine je uređena i sama bina, mesto gde se postavlja platno i toaleti. Letnja pozornica odavno nije tako dobro i lepo izgledala”, istako je Savić.

U filmovima koji će se prikazati na ovogodišnjem Filmskom festivalu igra oko 120 glumaca, ali svakako da neće moći svi da se poklone niškoj publici. Očekuje se veliki broj njih na sceni, ali ne u broju u kome su se pojavili prošle godine, kazao je Vladan Živković.

“To nikada ne može da se predvidi, nekada bude ovako, nekada onako, ali je sasvim izvesno da je veliki broj glumaca potvrdio svoj dolazak u Niš, a pravo zadovoljstvo za Nišlije će biti da im se pokloni prva glumačka ekipa filma “Južni vetar” koju će predvoditi Miloš Biković. Do sada nismo bili sigurni šta će biti sa Srđanom Todorovićem, ali je on danas potvrdio svoj dolazak”, istako je Živković.

Na pitanje novinara zbog čega se danas filmovi snimaju u koprodukciji on je odgovorio da  je “film skupo zadovoljstvo”.

“Poslednjih pet do šest godina je praksa da se filmovi snimaju u koprodukciji  jer ni jedna produkcija u regionu nije dovoljno jaka da sama iznese ceo film. Uglavnom se radi o finansijskim razlozima kada se govori o koprodukcijama”, kazao je Živković.

Dejan Dabić je na konferenciji za novinare govorio o pratećem programu Filmskih sureta, naglasivši da on nikada do sada nije bio bogat kao ove godine, imajući u vidu celokupnu istoriju Filmskih susreta. Poseban akcenat je stavio na dva događaja, mada su svi na svoj način i značajni i posebni. To su okrugli sto koji je posvećen Nebojši Glogovcu i koji će se održati 30. avgusta. O rano preminulom bardu našeg glumišta govoriće reditelji i glumci koji su radili sa njim, kao i filmski kritičari.

“Prateći programi će se odvijati na četiri lokacije u gradu, a jedna od njih je Sinepleks gde će biti prikazani filmovi u okviru programa  Kino region”, kazao je Dabić. “Filmovi iz ovog programa nisu ušli u takmičarski program, ali predstavljaju programe iz našeg regiona. Biće igranih filmova i dokumentaraca i zavređuju da se vide jer sadrže u sebi kretaivne vrednosti na osnovu kojih smo ih i birali. Publika će premijerno moći da vidi filmove “Godina majmuna”, ali i “Čelične ratnice” koji govori o ratnim heroinama iz Prvog svetskog rata od Nadežde Petrović do Florens Najtingejl. Tu je još i fim “Imam dvije mame i dva tate” Krešimira Golika”.

Na otvaranju Festivala biće dodeljena i nagrada „Pavle Vuisić“ koje je ove godine pripala Radošu Bajiću. Nagradu dodeljuje Udruženje filmskih glumaca Srbije.

VEČERAS MARŠ NA DRINU NA NIŠAVI

Uvertira u Filmske susrete biće spektakularna projekcija filma „Marš na Drinu“ koja se održava večeras sa početkom u 21 sat u Amfitetru na Keju.

„Marš na Drinu na Nišavi“ je naziv ovog programa, a biće prikazano ovo klasično jugoslovensko srpsko filmsko ostvaranje tako što će projektor biti sa jedne strane, u Amfiteatru na Keju, a preko Nišave, sa druge strane biće platno potpuno iste veličine kao i ono na Letnjoj pozornici”

“Biće to najveća prejekcija na Balkanu”, rečeno je na konferenciji za novinare. “Film je snimljen dve godine pre održavanja prvog Festivala glumačkih ostvarenja, a sada ni jedan glumac koji se pojavljuje u filmu nije među živima”

Organizatori su dodali da su se postarali i da slika i da ozvučenje budu na visokom nivou. Film se prikazuje u čast obeležavanje stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata. Film „Marš na Drinu“ je klasično ostvarenje naše kinomatografije i jedan je od najgledanijih naših filmova kada se gleda celokupna istorija jugoslovenskog i srpskog filma.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com