Kultura

50 GODINA NA MUZIČKOJ SCENI: Izvorna muzika je njihova lična karta

Pola veka već Jasna Kočijašević Mihajlović i Dragoslav Mihajlović Kanarinac suvereno vladaju muzičkom scenom kada je u pitanju narodna muzika. Publika ih pamti po mnogim njihovim pesmama koje su postale svojevrsna “matrica” narodne muzike i za koje mnogi smatraju da su potekle iz naroda.

Nišlije će moći da uživaju u njihovim glasovima 23.novembra na koncertu „Oj Srbijo sele rumenoga lica”, za čije organizovanje je povod upravo 50 godina njihovog umetničkog i stvaralačkog rada. Pokrovitelji koncerta su grad Niš i grad Svrljig, dok su suorganizatori gradske opštine Medijana i Palilula, a organizator Udruženje umetnika „Bele note“ Niš.

Koncert će biti održan u dvorani Doma Vojske Srbije 23. novembra u 20 sati. Najavljujući koncert Jasna i Dragoslav su govorili o svom zajedničkom životu i radu, o muzičkim počecima, istrajavanju na putu kojim su zakoračili u muzičke vode, o planovima za budućnost. O njihovom prisustvu na estradno-muzičkoj sceni govorio je i Dragoslav Petrović, muzički kritičar i publicista.

„Na ovom kocertu biće sublimiran pedesetogodišnji rad naših zaslužnih estradno-muzičkih umetnika Dragoslava Mihajlovića Kanarinca i Jasne Kočijašević Mihajlović, a zahvaljujući njima i časnim pojedincima koji su još uvek prisutni na našoj estradno-muzičkoj sceni narodna muzika je pustila duboke korene i nju je teško iskoreniti bez obzira što ja, i kao muzikolog i kao muzički kritičar, osuđujem mnoge pokušaje da se narodna muzika marginalizuje. To jednostavno nije u skladu sa našim podmlatkom koji treba da se edukuje na tim pravim muzičkim vrednostima koji imaju duboke korene u našem narodu“, kazao je Petrović.

Jasna Kočijašević Mihajlović je dodala da je puno toga obeležilo ovih 50 godina njenog zajedničkog rada sa suprugom Dragoslavom Mihajlovićem. Počela je da peva kao srednjoškolka. Njen prvi nastup je bio obojen strahom i pitanjem da li joj je, u tom trenutku, bilo mesto tu na sceni sa mnogim drugim estradnim umetnicima koji su za sobom imali već izgrađene karijere. Ispostavilo se da se u pravom trenutku našla na pravom mestu. Svoje muzičke i glasovne kvalitete potvrdila je i na festivalu Ilidža koji je nekada bio “propusnica” za ulazak u estradni svet. Dva puta je učestvovala na njemu i dva puta pokazala da je zaslužila svaki aplauz i nagradu koju je osvojila, jednom pevajući i kompoziciju koju je za nju napisao njen suprug Dragoslav Mihajlović Kanarinac.

„Veoma sam uzbuđena zbog koncerta“, kazala je Jasna Kočijašević Mihajlović. „Svih ovih godina, ovih 50 godina karijere, trudila sam se da ostavim neki trag, pozitivan, i što se tiče same karijere i što se tiče izbora pesama.Mislim da sam u tome uspela jer da nisam ne bi smo danas bili ovde i imali šta da obeležimo. Držim se izvorne muzike. Dok smo bili malo mlađi bilo je i nekog repertoarskog lutanja, a onda sam krenuka svojim putem i za svojim izborom koji sam do danas sledila. U tome je bilo jako važno i to da sam volela ono što radim. Tako uvek dajete ono najbolje i najlepše od sebe, a onda je tu i publika kao najrealniji kritičar koji donosi sud o vašem radu i da li je sve to bilo dobro. Danas mislim da je bilo dobro“, istakla je Jasna Kočijašević Mihajlović.

Njen životni i saputnik tokom muzičke karijere Dragoslav Mihajlović Kanarinac je najavljujući koncert najavio i goste na koncertu, a među njima su Lepa Lukić, Merima Njegomir, Radiša Urošević, Drgan Dimić Dimke, Goran Šeoa Gale iz Kerbera, Niški kamerni hor, Nenad Kamidžorac, Snežana Stanojević, Izvorna folklorna grupa Svrljig.

„Jubilej na muzičkoj sceni slavim u najlepšem gradu Evrope u Nišu i presrečan sam zbog toga, ali sam srećan i što sam sa mojom suprugom Jasnom 50 godina u braku, a toliko zajedno i radimo“, kazao je Dragoslav Mihajlović Kanarinac. „Posle ovog koncerta, uslediće još predesetak koncerta u isto toliko gradova Srbije. Za ovih pola veka bilo je na hiljadu koncerata. Uglavnom su bili solistički. Ja sam imao najviše solističkih koncerata od svih kolega jer sam sve sam radio i jedini gost mi je na koncertima bila Jasna kao i ja na njenim nastupima“.

U svet narodne muzike je krenuo, kaže, pre mnogo godina drvenim vozom iz svog Lukova, preko Svrljiga, Knjaževca i Niša do Sarajeva. Tako počinje, dodaje on i knjiga o njegovom životu “Bele note”.

“Sve što je u meni sve je belo”, dodaje Dragoslav Mihajlović Kanarinac. “Bela je moja duša, moja dobrota, moja pesma, moja ljubav, moje zdravlje i moje slavlje.Time sam rekao sve o sebi. Svojim stvaralaštvom pomažem sa se očuva tradicija i sačuva dobra, stara narodna muzika oplemenjena čistim emocijama”.

Dodaje da su Jasna i on nastupali po celoj Evropi, Kanadi, Australiji. Rusiji. U staroj Jugoslaviji su obišli ne samo sve gradove, nego gotovo i svako selo. Dosta su sarđivali i sa Vojskom Srbije, a pesma po kojoj ovaj koncert nosi ime napisana je za 600 godina Boja na Kosovu pre dvadesetak godina.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com