Stari Niš

Velika kuga 1837-1838.

Veliku nevolju doživelo je stanovništvo Niša i okoline u 1837. i 1838. godini od epidemiji kuge. Ova opaka zaraza, koju je turska vojska donela iz Anadolije u trakiju i Makedoniju, bila je preneta u severne krajeve Carstva preko inficiranih trgovaca i robe. U krajevima današnje jugoistočne Srbije kuga je naročito pustošila pirotski kraj, vranjska sela, Vlasotince, Pirot i sam Niš. Naročito s jeseni 1837, epidemija kuge je kosila stanovništvo kada je dnevno umiralo po nekoliko desetina pa i stotine lica u nekom od pomenutih krajeva i mesta.

Niš je naročito stradao kao trgovački grad i tržište ne samo sa lokalnim već i sa vezama širom Balkanskog poluostrva. Po tvrđenju knez-Miloševog lekara doktora B. Kuniberta, u Nišu „koji je brojao jedva 30.000 stanovnika bilo je mrtvih po stotinu na dan“. Slaba preventiva i još slabije mogućnosti za lečenje, odnosno za suzbijanje epidemije, teško je pogodilo pre svega muslimansko niško stanovništvo, gde su čitave porodice bile satrvene.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com