Stari Niš

Svedočanstvo epohe: Telegram objave rata 28. jula stigao u Niš, prestonicu Srbije

Austro-ugarski ultimatum Srbiji ili Julski ultimatum bio je ultimatum upućen vladi Srbije 23. jula 1914. godine, mesec dana posle Sarajevskog atentata. Dokument je opisan kao najteži ultimatum ikada upućen jednoj državi od strane druge od strane britanskog ministra inostranih poslova ser Edvarda Greja.

nikola pasic 00Telegram objave rata Austrougarske Srbiji 1914. godine čuva se u Arhivu Srbije. Objava rata Srbiji stigla je redovnom poštom, napisana je na tada službenom francuskom jeziku, a potom je predata Nikoli Pašiću u niškoj kafani “Evropa”.

Iste večeri, nakon baražne vatre topova austrougarski ratni brodovi, monitori započeli su bombardovanje Beograda…

Smatralo se da se njegovi zahtevi ne mogu ispuniti i da je ultimatum samo način za stvaranje povoda za rat. Kada je Austrougarska odbila srpsko uslovno prihvatanje zahteva i objavila rat, to je pokrenulo niz događaja koji će svet uvesti u Prvi svetski rat.

Zahtevi

nikola pasic 02Julski ultimatum Austrougarska tražila je od Srbije sledeće:

  • Da spreči izdavanje publikacija koja podstiču mržnju i neprijateljstvo prema Austrougarskoj.
  • Da momentalno raspusti organizaciju Narodna odbrana, i da isto postupi i sa drugim organizacijama koje učestvuju u propagandi protiv Austrougarske.
  • Da iz javnog obrazovanja ukloni sve što bi moglo da služi ili služi za podsticanje propagande protiv Austrougarske.
  • Da iz vojske i administracije uopšte ukloni sve oficire koji su krivi za propagandu protiv Austrougarske, a imena tih oficira dostavila bi vlast Austrougarske.
  • Da prihvati učešće austrougarskih organa vlasti u suzbijanju subverzivnih delatnosti protiv Austrougarske na teritoriji Srbije.
  • Da preduzme sudski postupak protiv saučesnika Sarajevskog atentata koji su na srpskoj teritoriji, uz pomoć i uputstva austrougarskih organa.
  • Da momentalno uhapsi dve imenovane osobe koje su upletene u atentat po istrazi koju je preliminarno sprovela Austrougarska.
  • Da efikasnim merama spreči nelegalni prenos oružja i eksploziva preko granice.
  • Da uputi Austrougarskoj objašnjenja povodom izjava visokih srpskih zvaničnika u Srbiji i inostranstvu, koji su izrazili neprijateljstvo prema Austrougarskoj.
  • Da bez odlaganja obavesti Austrougarsku o ispunjavanju ovih obaveza

nikola pasic 001

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com