Stari Niš

Čapa pomagao u lovu kralju Milanu po oslobođenju Niša

Na imanju – Kraljevom lovištu u Gornjoj Toponici Kalčin Čapa pomagao u lovu kralju Milanu po oslobođenju Niša i okoline 1878. godine

Turci koji su vekovima bili na ovim prostorima, odlazili su za Tursku, a svoja ogromna imanja, čiflike, zgrade, vodenice i kule, prodavali su Srbima starosedeocima, ali i imućnijim, da bi “uzeli koji dukat” i odselili se. U ataru sela Gornja Toponica blizu Niša, bilo je veliko imanje – čiflik age Mustafe Bećir Begovića, sa oranicama, livadama, šumama i vodenicama koje je on prodavao.

Veliki deo tog imanja, za potrebe kraljevskog dvorca u Nišu, otkupila je srpska Vlada, zapisao je istoričar Đorđe Stamenković. Kralj Milan IV Obrenović – oslobodilac, kako su ga zvali, veoma je voleo Niš i rado je dolazio i dosta vremena boravio u Nišu. Otkupio je i pašin konak (na mestu današnje Skupštine grada i hotela “Park”) i pretvorio ga u “kraljev dvor”.

kalcaU Nišu su tada bili i članovi vlade, brojni konzuli i diplomate, novinari, pa je za potrebe Dvora za odmor, lov i zabavu kupljeno ovo imanje nedaleko od Niša. Na ovom imanju, kralj je ubrzo sagradio i letnjikovac, često nazivan “kraljev dvor” u Gornjoj Toponici. Bila je to prva dinastička rezidencija za odmor i zabavu kraljevske svite u ovim novooslobođenim krajevima Srbije. Lepe livade, proplanci i šume, uređene su i pretvorene u rezervat i lovište za specijalno odgajanu divljač. Prilikom popisa “zaostavštine imanja pokojnog kralja Aleksandra Obrenovića 1903. godine”, vidi se da su ovaj letnjikovac i lovište bili dobro opremljeni, između ostalog, baštenskim nameštajem, brojnim alatkama za obradu zemlje, pa i mašinom za košenje trave, zatim, lovačkim kljusama, korpama za hvatanje kobaca, mrežama, sanduka za odgoj živine, pa i kukuruz za prehranu divljači, kao i 700 punih patrona za lovačke puške, dva kera lovačka, dva konja, nekoliko kola “sa polufeder” i druge stvari.

Popisano je još, da je ovo imanje površine od 100 hektara “ograđeno šancem i živom ogradom”. Kralj Milan je često u ovom lovištu odmarao, ali i priređivao lov i zabave, za svoje prijatelje, goste i diplomate. Pričalo se da je jednom prilikom čuveni niški lovdžija Kalča (koga je u svojim delima ovekovečio poznati pisac Stevan Sremac), pozajmio kralju Milanu svog kera, čuvenog Čapu da bi “lov lovio” u svom lovištu. Da li je tako bilo i šta su “lovdžije” ulovile nije zapisano, ali je priča sa ovog lepog imanja i lovišta ostala…

ODLOMAK IZ KNJIGE
Zemlja najlepše patnje”
Milan Novaković

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com