Ekonomija

40 miliona za ekonomski razvoj

Grad Niš je ove godine izdvojio oko 40 miliona, dinara po javnim pozivima koji se odnose na izbor banke koje će kreditirati privredu, a grad će plaćati kamatu, a sa druge strane za mere poboljšanja poslovanja mikro, malih i srdnjih preduzeća.

Sredstva su bespovratna i za njih mogu da konkurišu i privredni subjekti koji su konkurisali i prošle godine. Konkurs je raspisan 9.avgusta, za banke koje su zainteresovane da daju kredite preduzetnicima traje do 20.avgusta, a za ostale mere lokalnog ekonomskog razvoja preduzetnici mogu da konkurišu do 1. oktobra ili dok sredstva ne budu utrošena, ali će se o dodeli sredstava odlučivati svakih 15 dana po pristizanju prijava, saznajemo od gradskog većnika Mihajla Zdravkovića.

 

Mihajlo Zdravković, gradski većnik

„Sredstva kojima će Grad Niš subvencionisati kamatu na dodeljene kredite iznose 9,4 miliona dinara, a za ostale mere predviđeno je preko 28 miliona dinara”, kaže Mihajlo Zdravković. “Minimalni iznos kredita za koji će grad subvencionisati kamate je 100.000, a maksimalni iznos je dva miliona dinara. Mera se realizuje kao državna pomoć male vrednosti, a već 20. avgusta ćemo znati i o tome obavestiti nikro, amla i srednja preduzeća, kod koje banke će zainteresovani privrednici moći da podignu ove kredite”.

Za ostale programe je predviđeno 28 miliona dinara.

“Druga grupa javnog poziva odnosi se na mikro, mala i srednja preduzeća koji već sada mogu da konkurišu, a mere koje su njima namenjene su internacionalizacija, unapređenje konkurentnosti, unapređenje konkurentnosti firmi koje koriste usluge Start up centra i Coworking prostora kao i unapređenje saradnje privrede i naučno obrazovnih institucija”, keže većnik Mihajlo Zdravković. “Programom je predviđeno da se prioritet u realizaciji ovih mera da preduzećima iz oblasti elektronike, mašinstva, informacionih tehnologija i sektora logistike, prehrambeno prerađivačke i tekstilne industrije”.

Svi zainteresovani na ovaj poziv se mogu javiti do 1.oktobra, ili dok sva sredstva ne budu utrošena, a sukcesivno će se odlučivati na svakih 15 dana po stizanju prijava.

“Kada govorimo o internacionalizaciji tu imamo prvo mikro,mala i srednja preduzeća za koja je predviđeno tri miliona dinara, ali i udruženja i privredne asocijacije kojima je namenjeno četiri miliona dinara”, kaže Zdravković.

“U prvom slučaju novac je namenjen za pokrivanje dela opravdanih troškova bez PDV-a, za organizovane ili individualne nastupe na sajmovima ili posete istim, sa ograničenim iznosom od 100.000 dinara po prvirednom subjektu. U drugom slučaju želimo da pomognemo udruženjima i privrednim asocijacijama koje organizuju međunarodne manifestacije privredno-turističkog karaktera ili grupne posete manifestacijama u inostrantsvu, a kojima promovišu privredno-turistički potencijal grada Niša. Za pokrivanje dela opravdanih troškova u ovom slučaju je predviđen iznos od miliona dinara po korisniku”, ističe Zdravković.

Jedan od mera je unapređenje konkurentnosti mikro, malih i srednjih preduzeća, pri čemu su sredstva, u ovom slučaju, namenjena uređenju poslovanja po međunarodnim standardima, istraživanju tržišta koje je potrebno za uvođenje novog proizvoda, testiranju novih proizvoda ili elektronskoj prezentaciji preduzeća.

Mihajlo Zdravković, gradski većnik

“U ovom slučaju sredstva se dodeljuju za pokrivanje 50 odsto opravdanih troškova, ali je iznos ograničen do 300.000 dinara po privrednom subjektu, a ukupna planirana sredstva za ovu meru su 10 miliona dinara”, kaže Zdravković i dodaje da je za unapređenje konkurentnosti firmi koje koriste usluge Start up centra i Coworking prostora predviđeno 5 miliona dinara, odnosno 300.000 dinara po korisniku za pokrivanje 50 odsto opravdanih troškova.

Unapređenje saradnje privrede i naučno-obrazovnih institucija lokalna zajednica će podržati sa šest miliona dinara i sa milion dinara po projektu u kome će zajednički učestvovati
najmanje po tri privredna društva ili udruženja i jedna naučno- obrazovna akreditovana institucija.

“Cilj ove mere je da podstaknemo saradnju privrede i nauke i da se projektne ideje lakše realizuju”, zakučuio je Zdravković.

Prema njegovim rečima očekivani efekti programa lokalnog ekonomskog razvoja su povećanje dostupnosti kreditnim linijama, povećanje vidljivosti i konkurentnosti proizvoda mikro, malih i srednjih preduzeća, unapređenje poslovanja i razvoj novih proizvoda i usluga, poboljšanje poslovne klime i rast investicija na lokalnom nivou, porast broja samozaposlenih i zaposlenih lica.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com