Sport

40 godina ponosa! Radnički slavi jubilej (VIDEO)

Na današnji dan pre tačno četiri decenije Radnički je pobedio nemački Hamburger sa 2:1 u prvoj polufinalnoj utakmici Kupa UEFA. Plasman
Radničkog među četiri najbolje ekipe u ovom međunarodnom takmičenju bio je i ostao najveći uspeh niškog sporta.

Danas su se članovi najslavnije generacije Radničkog okupili, prijem kod gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski.

Malo ko zna da ne postoji snimak te utakmice, ali su ovi vremešni fudbaleri dobili obećanje od prve dame grada da će ona pokušati da iz arhive RTS-a nabavi upravo taj snimak.

Nakon prijema u Gradskoj kući uz prisustvo aktuelnih čelnika kluba i brojnih predstavnika medija ovi legendarni fudbaleri evocirali su uspomene na stadionu Čair i odgledali film koji je napravljen u njihovu čast.

Tog 7. aprila 1982. godine, na Čairu je vladala paklena atmosfera, ceo Niš je stao i bio u duhu fudbala, a ekipa Dušana Nenkovića je fenomenalnom igrom bacila na kolena slavni nemački tim koji će samo godinu dana kasnije osvojiti titulu evropskog šampiona.

Projekcija filma

Nišlije su povele golom Beganovića u 49. minutu, Fon Hesen je izjednačio u 55, da bi kapiten Radničkog Milovan Obradović u 75. minutu doneo veliki trijumf jugoslovenskom predstavniku. Radnički je nastupio u sastavu: Milenković, Gavrilović, Obradović, Bojović, Vojinović, Drizić, Stojiljković, Đorđević, Nikolić (Stanković), Aleksić (Radosavljević), Beganović.

Radnički je u revanšu izgubio sa 5:1, ali to nije umanjilo ogroman uspeh postignut te seuone. Nišlije su do polufinala redom izbacivale Napoli, Grashopers, Fejenord i Dandi Junajted.

Veliko interesovanje niških medija

“Ponosan sam na ovu generaciju niških fudbalera i na činjenicu da sam ih sa kapitenskom trakom predvodio na domaćoj i međunarodnoj sceni. Stalno smo u kontaktu, sastajemo se, evociramo uspomene i pričamo o našim životima posle karijere. Ostali smo trajno vezani jedni za druge. Sećam se i dan danas svakog detalja sa utakmice protiv Hamburgera, naročito mog pobedonosnog gola. Povukao sam akciju sa naše polovine, predriblao nekoliko igrača, čak i legendarnog Kalca i plasirao loptu pored Štajna u mrežu”, rekai je kapiten tadašnje generacije Radničkog Milovan Obradović.

O homogenosti te generacije Radničkog govorio je Dragan Radosavljavić Džaja.

“Bili smo kolektiv za pamćenje. Većina tih igrača je bila rodom iz Niša i okoline. Imali smo momke iz Prokuplja i Kuršumlije, klince iz naše škole poput Drizića, Đorđevića, Rinčića i Nikolića i igrače koji su stasali na trećeligaškim i zonaškim terenima. Drugim rečima, ’južna pruga’ je dogurala do polufinala Kupa UEFA, što je rezultat za divljenje. To je neponovljivo. U Jugoslaviji je tih dana vladala fudbalska euforija, Čair je na svakoj utakmici bio ispunjen do poslednjeg mesta. Sa tribina se nije orilo ’Radnički, Radnički’, nego’Jugoslavija, Jugoslavija’. Navijači su skandirali ’Mi smo Titovi, Tito je naš’. Bili smo pravi reprezent jugoslovenskog fudbala u jednom veoma jakom takmičenju i ljudi su to umeli da podrže”, kazao je Radosavljević.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com