Kultura

31. Književna kolonija Sićevo

Književna kolonija „Sićevo“ je originalna, međunarodna kreativna manifestacija, jedina te vrste na Balkanu, u čije prostore se svake godine od njenog osnivanja 1991. privremeno „preseljavaju“ pisci, književni kritičari, prevodioci, izdavači i drugi učesnici književnog života iz Srbije i drugih zemalja sveta da u oblasti književnosti; …stvaraju ili samo akumuliraju impresije i „notiraju“ ideje, i uspostave prisniji kontakt između svojih književnih dela i čitalačke publike.

Osnivači Književne kolonija u Sićevu su dr Mihajlo Ignjatović, niški pisac i književni prevodilac i Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša. Koloniju danas organizuje Niški kulturni centar pod pokroviteljstvom Grada Niša.

Književna kolonija se održava svake godine sredinom septembra u prostoru Likovne kolonije „Sićevo“ u živopisnim predelima sela Sićeva na ulazu u Sićevačku klisuru šesnaestak kilometara istočno od Niša. Kolonija ima međunarodni karakter i osim pisaca, okuplja i književne kritičare prevodioce, izdavače i druge učesnike književnog života, kao i veliki broj zaljubljenika u pisanu reč.

„Sasvim je nebitno da li će autori ovde i stvarati ili će samo akumulirati impresije i „notirati“ ideje, jer inspiracija, to „ugljevlje koje se gasi“ uostalom zavisi od individualnih predispozicija i navika samih stvaralaca. Mnogo je važnije da ambijent i atmosfera u Koloniji obezbede učesnicima da dosegnu, na izgled neostvarljivu i, samo na prvi pogled, disharmoničnu težnju da se istovremeno udalje iz bila društvenog života i još intenzivnije približe njemu. Prisustvo pesnika i beletrista, i pored njih, kritičara, prevodilaca, naučnika, izdavača i drugih poslenika lepe književnosti predstavlja dobru pretpostavku za plodno i stvaralačko nadgrađivanje zajedničkog boravka u Koloniji“, priča Mihajlo Ignjatović.

PROGRAM

Utorak, 13. 9.
19.00
Svečano otvaranje Književne kolonije u Sićevu i uručenje nagrade „Ramonda serbika“
Učesnici kolonije čitaju svoje radove a u muzičkom delu programa nastupa „Savda sextet“.
(Organizovani prevoz za posetioce polazi u 18 sati ispred Doma Vojske u Nišu)
Sreda, 14. 9.
19.00

Književni selfi u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“:
Tema: Književne nagrade – Đorđe Despić (nagrada „Branko Miljković“), Mato Uljarević (nagrada „Novica Tadić“), Zlata Kocić i Stana Dinić Skočajić (nagrada „Milica Stojadinović Srpkinja“), Zoran Đerić (nagrada „Laza Kostić“)

Četvrtak, 15. 9.
12.00
Osnivanje fonda knjiga Prve biblioteke u zdanju umetičke Kolonije u Sićevu – Svečanost povodom 70 godina Društva književnika i književnih prevodilaca Niša

12.44
GLEDIŠTA u zdanju umetničke Kolonije u Sićevu
Tema: Umetnost, kultura i društvena pitanja BEZ PREVODA– slobodni razgovor učesnika iz Srbije, BiH, Crne Gore, Hrvatske i niških pisaca i prevodioca – lična iskustva, stanje, perspektive i dr.

19.00
Književni selfi u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“:
Milica Špadijer, Vladan Krečković i Milica Milenković
Petak, 16. 9.
Književna sretanja u kulturno-istorijskim spomenicima i institucijama kulture Niša
19:00
Književni selfi u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“: Marko Tomaš

Subota, 17. 9.
Književna sretanja na vinskoj manifestaciji „Sićevačka berba grožđa“.
Dodela internog priznanja kolonije „Mikina čaša” u spomen na osnivača kolonije, profesora Mihajla Ignjatovića.
Nedelja, 18. 9.
Književna kretanja – zatvaranje 31. Književne kolonije Sićevo

Osnivač i pokrovitelj Književne kolonije Sićevo je Grad Niš, organizator Niški kulturni centar, suorganizatori Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ Niš i Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša, uz saradnju Narodnog muzeja Niš, Galerije savremene likovne umetnosti Niš i Opštine Niška banja. Ovogodišnju Književnu koloniju Sićevo finansijski je pomoglo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com