U fokusu

25. aprila VELIKI građanski protest: NE damo niški aerodrom

Veliki protest protiv podržavljenja niškog aerodroma “Konstantin Veliki” održava se u sredu 25. aprila od 18 sati na Trgu kralja Milana, saopštavaju iz inicijative “Ne damo niški aerodrom”. Budući da će u istom danu predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, otvoriti pogon Leonija u Nišu, oni pozivaju na mirno okupljanje, a Trg kralja Milana je izabran da ne bi došlo do sučeljavanja sa pristalicama aktuelnog predsednika.

Građani imaju moć, ne nasedati na provokacije

Obzirom na to da se pojačano vodi polemika u javnosti oko podrške opozicije građanskom protestu, kao i pojačana polemika u negativnom smeru zbog održavanju skupa podrške Aleksandru Vučiću koji dolazi na otvaranje fabrike Leoni istog dana, inicijativa “Ne damo niški aerodrom poslala je sledeće saopštenje:

1. Naš aerodrom je mnogo bitniji nego bilo koja partija, na vlasti ili u opoziciji. Aerodrom je tema svakog građanina Niša, ali i svih iz južne regije Srbije i tiče se otvaranja novih radnih mesta, podsticaja privrednog razvitka kao i razvitka celog regiona. Na protest su pozvani svi, bez obzira da li su simpatizeri neke stranke ili ne. Ne zaboravite, ni u redovima vladajuće stranke nije prisutno zadovoljstvo ovakvom odlukom! Iz razloga što okupljamo ljude koji glasaju i za partije na vlasti i u opoziciji, značajno je da se na protest pojavimo bez stranačkih obeležja. Važni su nam svi građani i građanke.

2. Naše obezbeđenje neće dozvoliti provokacije. U isto vreme pozivamo i sve građane da se uzdrže od bilo kakvih provokacija ili ponašanja koje se može protumačiti kao nasilno.

3. Polemike i podstrekivanje na eventualni kontramiting, govor mržnje, ili poziv da se odlazi na skup otvaranja fabrike Leoni u cilju izražavanja nezadovoljstva direktno tamo, nećemo objavljivati niti odobravati takve komentare. Mi organizujemo miran protest, naša tema je odbrana Aerodroma i poruka odbornicima grada da predlog o poklonu aerodroma državi NE IZGLASAJU na sednici koja tek sledi.

4. Bitno je da se pojavimo u što većem broju, ta slika će obići svet! Uverenja smo da jedino građani imaju moć i da se glas naroda mora čuti i poštovati. Po ustavu je svaki odbornik dužan da donosi odluke u interesu svih građana. Ovoga puta interes svih nas je da Aerodrom ostane u vlasništvu građana Niša.

“Ne nasedajte na provokacije, već dođite kako bi svi zajedno, bez obzira na versku, nacionalnu, partijsku ili neku drugu orjentaciju, pokazali da je aerodrom NAŠ i da ga nećemo pokloniti nikome”, zaključak je saopštenja.

Facebook stranica Ne damo niški aerodrom

Odlazak u Leoni, ili radna mesta?

U Inicijativi “Ne damo niški aerodrom” kažu da imaju  saznanja da su Nišlije i Nišlijke koji su zaposleni u gradskim strukturama, posebno oni koji su po ugovoru na određeno i neodređeno vreme, primorani da idu na okupljanje Predsednika Vučica.

“Naša inicijativa razume to da oni moraju da idu, kao sto razumemo i njihovo nezadovoljstvo. To je još jedan razlog zasto smo protiv kontramitinga, jer time Nišlije napadaju jedni druge”, dodaju.

Kažu da im se javilo puno ljudi da kažu da su na njihovoj strani, ali da će izgubiti posao ako ne odu u Leoni u vreme kada je tamo Aleksandar Vučić.

“Nas interesuju samo Nišlije i aerodrom, a našim sugrađanima koji su ucenjeni da protiv svoje volje idu u Leoni želimo da skup prodje sa što manje besa i problema. Za Niš je postojanje aerodroma “zlatna koka” u svakom slucaju, a tek će to biti ako se nesmetano razvija,” poručuju.

Koliko Niš profitira preko niškog aerodroma?

Sa pretpostavkom da turisti potroše 20 evra na dan, a iz analize vazduhoplovnog portala Tango Six realna cifra je 50-60 dnevno, jasno je da  grad Niš u velikom dobitku od turističkih poseta, a posebno građani, preduzetnici, privrednici, uveravaju iz Inicijative.

“Zašto onda država najavljuje ograničenje broja putnika na milion?”, pitaju se.

Facebook stranica Ne damo niški aerodrom photo: Nikola Djordjevic photography

Akcija otvorenog razgovora sa građanima od 23.- 27. aprila

Svesni činjenice da mnogi građani Niša nisu upoznati sa argumentacijom inicijative “Ne damo niški aerodrom” i zašto odbornici grada Niša ne bi trebalo da pristanu da poklone aerodrom centralnom nivou vlasti, pa pošto nemaju svi pristup internetu i mogućnost da se pravovremeno informišu i istina nije mogla da stigne do svake Nišlijke i svakog Nišlije, inicijativa nudi priliku za otvoreni razgovor.

“Svakog radnog dana u periodu od 23. do 27. aprila od 11h do 13h, na potezu od početka Pobedine do ulaza u Tvrđavu bićemo sa aktivistima i materijalom i u razgovoru sa građanima i građankama Niša u cilju informisanja zašto aerodrom treba da ostane vlasništvo Grada Niša”, zaključuju.

Kreativni prepev pesme “Niška Banja” Facebook stranica Ne damo niški aerodrom

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com