Društvo

Kvalitet i posvećenost aduti za stalan posao u prosveti

Stalnom zaposlenju u narednom periodu može se nadati 450 prosvetnih radnika sa područja Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga.

Blagu prednost imaće profesori, nastavnici i učitelji koji su bili angažovani na određeno vreme, oni koji dugo čekaju na stalno zaposlenje i oni koji su se istakli kvalitetom i posvećenošću.

U prvom krugu ih je bilo 174 sa područja naše uprave. Reč je o profesorima različitih predmeta, a najviše profesora razredne nastave, učitelja. Kurira, domara higijeničara i ostalog nenastavnog osoblja ima 56, nešto manje je profesora specifičnih predmeta poput profesora muzike, odnosno, klavira, gitare, a najmanje nastavnika, koji predstavljaju srce sistema“, kažu u Školskoj upravi Niš.

Trenutno su izražene potrebe za profesorima nemačkog jezika i iz grupe tehničkih predmeta, kojih nema ni na evidenciji NSZ, dok je s druge strane najmanja potreba za profesorima srpskog jezika i matematike.

Uvek su nam potrebni učitelji i mi već godinama imamo 50-60 mesta na području Školske uprave Niš gde oni rade na određeno vreme. U  manjku smo sa profesorima nemačkog jezika, geodezije i drugih specifičnih predmeta građevinske struke. Sada nam sve više nedostaju profesori informatike i računarstva. Njih na evidenciji NSZ ima, ali im prosveta nije zanimljiva, prvenstveno zbog visine zarade. Oni znaju da će bolje biti plaćeni u privredi, zato traže jače, moćnije firme, a neretko odlaze u inostranstvo“, navode u Školskoj upravi Niš.

U prvoj fazi Komisija Vlade Srbije dale je “zeleno svetlo” za prijem u stalni radni odnos oko 5 000 ljudi koji u prosveti rade naodređeno vreme sa punom normom od 2014. i 2015. godine, a i ranije. U toku je druga faza u okviru koje su obuhvaćeni prosvetni radnici koji rade na određeno vreme od 2016. i 2017. godine, dok se raspisivanje trećeg konkursa očekuje u martu ove godine. Na ovaj način, kako se očekuje, biće zaposleno između 18 000 i 22 000 prosvetara koji godinama rade na određeno.

U resornom ministarstvu su mišljenja da će dobijanjem posla za stalno mladi dobiti sigurnost, a samim tim i šansu za zasnivanje porodice, što će doprineti povećanju nataliteta i sprečavanju migracije građana mlađih generacija, navode u resornom ministarstvu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Izvinite o kom kvalitetu i posvećenosti pišete? To su dve najniža kriterijuma u prosveti a samo ih interesuju pare i stalan posao na državna jasla. Moje dete ide u O.Š. Njegoš i tako je kvalitet i posvećenost najniža kategorija. Odelenja do 20 djaka, nastavnici stranih jezika i društvenih nauka su totalno nezainteresovani za decu, nastavnice srpskog jezika koje ne vode decu na sajam knjiga i u pozorište, učiteljice kao starlete, direktor im ne može ništa, vršnjačko nasilje vrlo zastupljeno a prosvetna Inspekcija NIŠTA ne preduzima. Moje pitanje je DOKLE VIŠE? Hvala unapred

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com