Društvo

212 GODINA OD BITKE NA ČEGRU: „Srpski Termopili“

Iskoristivši neslogu srpskih ustanika na brdu Čegar, 31. maja 1809. godine Turska vojska sa 35 000 turskih vojnika, napada i okružuje oko 4.000 srpskih ustanika koji su bili pod komandom srpskog vojvode Stevana Sinđelića. Srbi su imali ogromne gubitke i ubrzo je u rovovima ustanika otpočela krvava borba sabljama sa nadmoćnim neprijateljem.

Posle duge bitke Sinđelić svestan bezizlaznosti situacije i ne želeći da položi oružje pred nadmoćnim neprijateljem poziva saborce da se povuku sa položaja i spasu živote. Nakon toga iz pištolja puca u skladište municije, i time prouzrokuje strahovitu eksploziju i pogibiju više hiljada srpskih i turskih ratnika. Na Čegru ostaje oko 16.000 mrtvih Turaka i 4.000 Srba. Prema legendi, eksploziju je preživeo samo sin Vojvode Stevana Sinđelića koji je kasnije ispričao događaje u srpskom „Termopilskom klancu“.

Foto: Vladimir Jovanović

952 lobanje poginulih srpskih vojnika ugrađeno je u Ćele Кulu dok se tela oko 2000 poginulih ustanika nalaze u kosturnici ispod ove memorijalne kule. Spomenik u obliku kule kao simbola vojnog utvrđenja na brdu Čegar u okolini Niša posvećen Čegarskoj bici projektovao je arhitekta Julijan Đupon iz Niša. Izgrađen je povodom pedesete godišnjice oslobođenja Niša 1927 godine. Bronzano poprsje Stevana Sinđelića rad niškog vajara Slavka Miletića,nalazi se u polukružnoj niši spomenika.

Foto: Vladimir Jovanović

Ćele Kula

Ćele kula jedinstven spomenik na svetu koji godišnje obiđe preko 50.000 posetilaca. Mnogi domaći i strani sajtovi preporučuju posetu Ćele kuli, a neki od njih uvrstili su je u prvih 5 mesta na svetu kada su u pitanju lokaliteti takozvanog „mračnog turizma“.

Od 952 lobanje koje su prvobitno ugrađene u kulu, danas je očuvano 58. Ostaci tela više od 2000 poginulih ustanika nalaze se u kosturnici ispod memorijalne kule koja je 1927. godine izgrađena na brdu Čegar. I danas, 200 godina nakon ovog događaja ova dva mesta pobuđuju ogromnu pažnju turista iz celog sveta i važe za najposećenije turističke lokalitete u Nišu.

Na pedesetogodišnjicu oslobođenja grada 1938. godine izgrađena je kapela koja je zaštitila Ćele kulu od daljeg propadanja. Iste godine je na platou ispred ulaznih vrata postavljena bista Stevana Sinđelića, rad vajara Stevana Miletića kao i bronzana ploča sa porukom čuvenog francuskog pesnika Lamartina koju je posvetio Nišlijama I ovom spomeniku kada je prolazio kroz Niš 1833. godine: „Neka Srbi sačuvaju ovaj spomenik. On će naučiti njihovu decu šta vredi nezavisnost jednog naroda, pokazujući mu kakvu su cenu platili njihovi očevi“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button