Magazin

TA JE BILO POSLE MONTEVIDEA? Ko su u privatnom životu bili fudbaleri naše legendarne reprezentacije

Posle rekordne gledanosti i velikog uspeha serije i filma “Montevideo, Bog te video”, mnogi su iz znatiželje želeli da saznaju ko su u privatnom životu bili fudbaleri naše reprezentacije. Dvojica koja su branila boje Jugoslavije na Svetskom prvenstvu u Urugvaju 1930. godine potiču sa juga Srbije.

 

Momčilo Moma Đokić, rođen u Kuršumliji davne 1911, u Urugvaju je, sa 19 godina, bio naš najmlađi reprezentativac. Njegov sin, koji živi u Subotici, rado se priseća priča koje je slušao kao dete.

– I kada je trebalo te noći da pređu Ekvator – oni pitaju: ‘Šta je to Ekvator?’, a moj otac, pošto je bio šaljivdžija kaže: ‘Pa, to je jedna taraba preko okeana, videćete’. Rekao mi je da su celu noć prestajali na palubi da čekaju kada će brod da naiđe na tu tarabu – kaže Miroslav Đokić, sin Momčila Đokića.

Poslednju utakmicu Moma Glavonja, a u seriji Moma Gusar, odigrao je za reprezentaciju 1936. godine. Pamte ga i oni kojima je bio fudbalski trener u Kladovu u vreme izgradnje hidroelektrane.

– Mi smo mu se divili jer svi smo mi bili mladi i nismo poznavali taj fudbal iz tog perioda, osim da je on zaista bio reprezentativac Jugoslavije – kaže Jovan Maljoković iz Kladova.

O Dragoslavu Mihajloviću Vampiru, igraču BSK-a rođenom u Aleksincu 1906. godine malo se zna. Potiče iz učiteljske porodice koja se odselila za Beograd kada je Dragoslavu bilo šest godina.

Istoričar iz Aleksinca Zoran Stevanović kaže da je mnogo sada izazovnije doći do podataka o tom čoveku koji su izuzetno šturi i o njegovoj porodici jer je rano prestao da igra fudbal.

– Potom, posle Drugog svetskog rata se odselio u Australiju, gde je trenirao naše iseljenike i tamo je živeo do 1978. godine. I tek je sada izazov jer je postao sada poznat širokoj javnosti – navodi Stevanović.

Miroslav Đokić kaže da su bili slavni, popularni neverovatno, ali da su bili beda i sirotinja.

– Kažu, kada su se vratili iz Urugvaja, niko nije imao ni dva dinara u džepu da plati tramvaj nego su ih navijači odneli na leđima kući – kađe Đokić.

Pojedini detalji boravka naših fudbalera u Montevideu ostaće zauvek tajna, jer su od smrti poslednjeg igrača prošle 23 godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com