Virus KoronaZdravlje

Prošireni kapaciteti kovid ambulante ispred Doma zdravlja

Zbog povećanog priliva pacijenata sa respiratornim respiratornim i simptomima kovid19 infekcije, ispred centralnog objekta Doma zdravlja Niš, postavljeni su novi šatori. Kapacitet kovid ambulante je proširen i sada ovde funkcioniše pet ordinacija, kaže direktor ove zdravstvene ustanove prof. dr Milorad Jerkan.

Kovid ambulante su prva linija odbrane od virusa i u njima se obavljaju svi pregledi neophodni za potvrdu ili otklanjanje sumnje na prisustvo virusa Kovid 19.

Ovde se radi trijaža pacijenata. Osim pregleda lekara opšte prakse, rade se i laboratorijski pregledi i rentgenski ako se proceni da je neophodno. Radimo i serološke testove, a ukoliko ima potrebe radiće se PCR testovi isključivo po indikacijama, odnosno samo za bolesne. Zdravi, koji žele da plate, to će morati da urade u Institutu za javno zdravlje Niš”, objašnjava prof. Jerkan.

Foto: S.P.

Prema podacima iz prethodna tri dana, Kovid ambulante u Nišu, u proseku su pregledale između 500 i 550 pacijenata na dan. Juče je prema rečima prof. Jerkana bilo manje, 456 pacijenata.

To je u suštini dosta, međutim u ovom trenutku mi smo spremni da primimo i 1000 pacijenata. Naše mogućnosti su do 500 laboratorijskih analiza, a trenutno radimo 200. Raspolažemo sa dva rentgen aparata namenjenih isključivo Kovid ambulantama, gde možemo da uradimo više od 200 rentgen snimaka. Imamo i serološke testove, možemo da uradimo do 150 bez ikakvih problema, PCR testove nema potrebe više od 40-ak…u principu imamo sve. Najvažnije je da imamo lekare i medicinsko osoblje čijim radom smo više nego zadovoljni”, ističe direktor Doma zdravlja Niš.

Za razliku od pojedinih gradova u Srbiji gde se sporadično dešavaju nestašice testova, Niš nema problem s tim.

Mi takve probleme nemamo. Svima koji su indikovani, odnosno kojima je IGM nalaz pozitivan i ukoliko imamo obostrani nalaz na plućima, bronhopneumoniju i slično, urađen je obavezan Kovid test. Rezulat obično očekujemo za jedan dan, odnosno od 18-36 sati”, naglašava Jerkan i apeluje na testirane pacijente da svoje rezultate ne čekaju ispred ambulante, jer ih mogu dobiti i meilom.

Foto: S.P.

Kovid ambulante kod Doma Zdravlja, kao i u ulici Majakovskog, radiće svakog dana od 7-22h, a spremni su, kaže Jerkan, i za 24-časovni rad ukoliko za tim bude potrebe.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Opet on istu pricu o nenormalnim ciframa sta moze da se uradi.Dzaba je on i vise nego zadovoljan kada radnici nisu jer nisu placeni za ono sto rade,samo subote i nedelje.Koja 200 rendgen snimka dnevno?Sto on ne dodje da se zraci toliko, sto on ne dodje da bocka tolike ljude kad je tako pametan. Do pre 7 god nista nije smeo nista a sad osiljen da izrabljuje radnike i da im to ne plati uslovljavajuci ih poslom.Treba sramota da ga bude kako se ponasa i on i Danijela Nesic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com