Talentovani amater-kuvar iz Niša kao profesionalac

Talentovani amater-kuvar iz Niša kao profesionalac

10:33
675
0
Danas
PODELI

Niš i jug Srbije poznati su ne samo po bureku, roštilju ili ajvaru, već i po dobroj južnjačkoj kuhinji „u kompletu“. Nije malo ni onih koji su poznati po tome što jako dobro spremaju jela iz takve kuhinje.

Poslednjih godina sve više uspešnih kuvarskih imena stiže iz niške Ugostiteljsko-turističke škole. Jedan od njih bi mogao biti Aleksandar Vujmilović, učenik četvrtog razreda, koji sa reprezentativnih svetskih takmičenja donosi sve više medalja.

Ovaj mladić od 19 godina, koji će uskoro postati kulinarski tehničar, upravo se sprema za Internacionalno takmičenje u Solunu, koje se održava 26. februara. Tek se vratio iz Istambula, gde se od 27. do 31. januara održavao Internacionalni gastronomski festival, na kojem su učestvovale 52 zemlje i više od 3.000 takmičara. Osvojio je zlato za jelo od ribe, bronzu za moderno jelo, a srebro kao član reprezentacije Bosne i Hercegovine, u koju su ga „poslali“.

Krajem prošle godine mladi Vujmilović učestvovao je na Internacionalnom gastronomskom festivalu „Bosanski dukat“ u Sarajevu, koji je održan od 28. do 30. novembra. Osvojio je bronzu u vegetarijanskoj kuhinji. Prošlog oktobra takmičio se na Balkanskom kulinarskom kupu u Beogradu, na kojem je učestvovalo nekoliko hiljada takmičara iz 17 zemalja. Organizovala ga je Svetska kulinarska organizacija WACS. Aleksandar je osvojio srebro u kategoriji jela od ribe. Bio je i „jedini Srbin koji je pozvan da se obrazuje na akademiji u Moskvi, i to od strane čuvenog Aleksandra Sergejeviča Mihaleva“.

– Na sva ova takmičenja išao sam preko Kulinarske federacije Srbije. Na svakom od njih ulazi se u prazan boks, hrana se priprema od 30 do 45 minuta, a ocenjuje se sve – organizacija, higijena, proces kuvanja, tehnika, poštovanje HASAP pravila. Sudije su licencirane i vrhunski su svetski kuvari i veoma rigorozni pri ocenjivanju. Takmičio sam se uglavnom u kategorijama do 25 godina starosti i često bio najmlađi učesnik. Uspeo sam da osvojim medalje mada sam još uvek amater, a među takmičarima uvek je dosta profesionalaca i poznatih imena – kaže Aleksandar.

U svoje „trofeje“ on ubraja i poznanstva ili podršku renomiranih kuvara sa ovih prostora. Kaže da je upoznao Milijana Stojanića, koji je „obeležio 20. vek“, a da mu je pomoć ponudio Mića Stojanović, kulinarska legenda koja je kuvala za Josipa Broza Tita i izmislila Karađorđevu šniclu. Upoznao je i Jovicu Jovičića iz svetske emisije „Pakleni kuvar“, koji je kao takmičar osvojio zlatnu medalju u vreme kada je Aleksandar uzeo bronzu.

– Još učim, istražujem nove kuhinje – mediteransku, azijsku, tajlandsku. Ali, uvek se vraćam tradicionalnoj kuhinji koja je u korenu modernih kuhinja. Uprkos ponudama koje sam dobio, planiram da ostanem u Srbiji. Po završetku srednje škole upisaću Visoku hotelijersku školu u Beogradu. Spreman sam da istovremeno ili nakon toga idem na usavršavanje ili dalje školovanje u inostranstvu, ali ne i da tamo ostanem. Vratiću se ovde jer tu pripadam – kaže Vujmilović.

Aleksandrov otac Vlada Vujmilović dodaje da porodici nije teško da za svog talentovanog „juniora“ učini sve što je u njenoj moći. Najčešće sami kupuju namirnice za takmičenja i finansiraju njegov odlazak na takmičarske kulinarske destinacije. Pomogli su im u tome i neki prijatelji, kojima su zahvalni. Škola je spremna da ovom mladiću pruži znanje, ali nema novca da „pokrije“ i odlazak na takmičenja. Od grada još nisu tražili finansijsku podršku.

– Broj talenata je uvek ograničen i takvi ljudi su dragoceni. Nažalost, mnogi talenti kod nas ne mogu da dođu do izražaja, zbog siromaštva, politike ili ovdašnje surevnjivosti. A kada su u pitanju kulinarski talenti, morali bi da budemo jedinstveni, a da sve naše mlade snage stanu pod jednu stručnu „kapu“ – kaže Aleksandrov otac.

Kako ne zamrzeti kuvanje

Aleksandar Vujmilović uz osmeh kaže da su ga ozbiljni kuvari naučili da ne kuva često u svojoj kući „kako ne bi zamrzeo kuvanje“. Zato kod kuće kuva samo u specijalnim prilikama, ili kada je sam pa mora, ili kada mu dođe društvo. Nije mu teško da nešto skuva i za sestru, kaže.

Hrana za državnike i diplomatski kor

Učenici Ugostiteljsko-turističke škole u Nišu tradicionalno učestvuju na većem broju takmičenja u zemlji i svetu, i do sada su imali značajne rezultate. Pre dve godine, kada su Srbija i hrišćanski svet obeležavali 1.700 godina Milanskog edikta, priredili su koktel, pripremali hranu i posluživali predsednika Srbije, druge zvaničnike i diplomatski kor. Praktičnu nastavu obavljaju u restoranu „Marger“ u centru grada, gde pripremaju hranu i poslužuju posetioce. U ovoj školi se, inače, obrazuju kadrovi koji se lako zapošljavaju u restoranima, hotelima, brodovima i drugim objektima turističke privrede, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Ona postoji više od 60 godina, a za to vreme iz njenih klupa izašlo je više od 70.000 kuvara, poslastičara, konobara, kao i kulinarskih, ugostiteljskih i turističkih tehničara.

POSTAVI KOMENTAR

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

Komentari čitalaca treba da budu u vezi sa temom vesti.
Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti, ili bilo kakav nezakonit sadrzaj, neće biti objavljeni.

Komentari koji sadrže promovisanje i linkove drugih sajtova, neće biti objavljeni.

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Niških Vesti.

Komentari u kojima redakciji skrećete pažnju na eventualne propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima Niških Vesti i na tome vam se zahvaljujemo.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Niških Vesti se možete obratiti ovde: web {at} niskevesti {dot} rs

Unesete rezultat (zaštita od spama) *