Kultura

15. Svetosavski sajam knjiga u Nišu

Tradicionalni Svetosavski sajam knjiga biće održan od 5. do 12. marta u niškom Oficirskom domu.

Jubilarnu 15. po redu manifestaciju posvećenu knjizi, otvoriće novinar u publicista Muharem Bazdulj, koji će prvog dana sajma promovisati svoj roman “Kvadratni koren iz života”.

Izdavači najavljuju velike sajamske popuste, brojna iznenađenja za posetioce i književne večeri u sve dane sajma.

Ove godine će 14 autora predstaviti svoja dela, a sve promocije počinju od 17 časova. To što novinar otvara manifestaciju nije slučajnost i nije jedini. Drugog dana sajma, od 17 časova Saša Dimitrijević, novinar Radio Niša, koji danas živi u Norveškoj, predstaviće svoje delo popd nazivom “Varden” Jugosloveni u Norveškoj 1942-1945. a gost promocije biće Arne Sanes Bjernstad ambasador Kraljevine Norveške u Beogradu. Nakon toga od 18:30 sledi predstavljanje dela Saše Miljkovića “Ko je započeo rat”. Reč je o diplomatskim prepiskama evropskih diplomata s početka Prvog svetskog rata”, kaže Marijana Vitas, portparol Svetosavskog sajma knjiga.

Fokus ovogodišnjeg Svetosavskog sajma knjiga jesu niški pisci, te će najveći broj književnih večeri biti posvećen njima.

Svoju zbirku poezije “Biće sve u redu”, u četvrtak 7. marta predstaviće Zoran Pešić Sigma, a nakon njega Zvonko Karanović će govoriti o svoja tri romana “Tri slike pobede”, “Četiri zida i grad” i “Više od nule”.

Ko su ovogodišnji najbolji izdavači saznaćemo u petak 8. marta, kada ćemo uručiti i tradicionalne nagrade. Posle toga, povodom Dana žena, priredićemo jedno žensko veče kada će se sa svojim delima predstaviti dve poznate književnice. Svoju zbirku pesama “Rasadna kap” promovisaće Vera Cvetanović, dok će Violeta Jović predstaviti svoj roman “Bivalvija”, navodi Marijana.

Za vikend posetioce Svetosavskog sajma knjiga očekuje čak šest promocija. U subotu 9. marta biće predstavljene zbirke poezije “Background” Vesne Ilić Nikolić, “Voliš li ti mene, a?” Biljane Stanojević i knjige pripovedaka “Besani” i “Slučaj Danil Harms” Gorana Stojičića. Zbirke poezije “Uspomene srca” Vladanke Cvetanović i “Crne stepenice” Tatjane Živković i kratke priče “Međeđedovina” autora Velibora Velje Petkovića, svoju promociju pred niškom čitalačkom publikom imaće u nedelju 10. marta.

Pretposlednjeg dana sajma Udruženje stvaralaca Niša prezentovaće enciklopediju “Znamenite ličnosti Niša”.

Organizatori sajma najavljuju i vredne nagrade za posetioce.

S obzirom da je ovo 15. po redu sajam knjiga, odlučili smo da svi posetioci, sa ulaznicom čiji se broj završava sa 15, dobijaju priliku da osvoje neki vredan naslov u izdanju izdavačke kuće Medivest iz Niša, koja je u organizator sajma”, ističe Marijana.

Svetosavski sajam knjiga je otvoren svakog dana od 10 do 20 sati.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com