Društvo

15. maja otvaranje novog odeljenja dečije hematoonkologije

Mališani koji se bore sa karcinomom uskoro će moći da dobiju najkvalitetnije lečenje, koje prati sve medicinske i tehničke standarde – izgradnja novog odeljenja Dečije hemato-onkološke klinike u Nišu uspešno je završena, a svečano otvaranje zakazano je za 15. maj.

Posle dve i po godine borbe NURDOR-a, lekara, roditelja, građana cele Srbije – izgradnja novog odeljenja dečije hemato-onkološke klinike je završena. Klinika je zapravo velika pobeda i ponos svih koji su na bilo koji način učestvovali u izgradnji, kažu u NURDORU.

Prikupljanje novca za izgradnju Klinike počelo 15. februara 2015, na Svetski dan dece obolele od karcinoma.
Foto: Niške Vesti

Celokupna vrednost klinike je veća od 95 miliona dinara. Oko 60% novca prikupljeno je slanjem SMS-ova, na šta smo posebno ponosni“; kaže Marija Tomić iz NURDOR-a.

Zelene rukavice i natpis “I ja se borim” postali su prepoznatljivi svuda, a volontere NURDOR-a građani su sretali na mnogim manifestacijama u gradu, od koncerata, preko predstava i sajmova knjiga, pa do festivala.

Kako Marija Tomić navodi, neizmernu zahvalnost zaslužuju svi građani koji su pomogli izgradnju. Za dve i po godine koliko dugo traje prikupljanje novca za kliniku, organizovane su brojne akcije, a uključile su se i mnoge javne ličnosti iz Srbije.

Kada se ključevi ove klinike predaju Kliničkom centru Niš, slede dalji koraci. Osim što je važno da mališani koji se bore sa karcinomom dobiju ovakav prostor, neophodan je i veći broj lekara.

Klinika zahteva veći broj medecinskog osoblja, i lekara i sestara… Mi smo o tome razgovarali sa nadležnima i dobili smo pozitivne naznake da se o tome razmišlja, očekujemo sa otvaranjem Klinike i to bude rešeno. Važno je da to ne bude samo zgrada koja ispunjava standarde.“, navodi Marija Tomić.

U NURDOR-u navode da otvaranjem novog odeljenja hematoonkologij značajno  doprineti poboljašnju uslova onkološkog lečenja dece u čitavom Južnom regionu. Umesto sadašnjih 6 kreveta za hospitalizaciju, novo odeljenje će biti opremljeno sa 6 jednokrevetnih i 2 dvokrevetne sobe, od kojih će svaka imati zasebno kupatilo za male pacijente i odgovarajući broj pomoćnih kreveta za roditelje-pratioce.

Odeljenje će biti opremljeno posebnim kupatilom i kuhinjom sa trpezarijom za roditelje–pratioce i dnevnim boravkom sa prostorom za igru i učenje, prilagođenim svim uzrastima, u kome će se odvijati nastava i u kome će deca provoditi slobodno vreme.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com