Stari Niš

15 godina obnovljenog spomenika na Trgu kralja Aleksandra u Nišu

Sedmog decembra 2004. godine osvrštan je i svečano otkriven spomenik kralju Aleksandru Prvom Karadjordjeviću Ujedinitelju na istoimenom trgu u Nišu. Time je okončano skoro desetogodišnje nastojanje da na istom mestu bude obnovljen spomenik koji je bio osveštan i podignut 17. decembra 1939 godine, na kraljev rodjendan, a srušen iz ideoloških razloga marta 1946 godine.

Aleksandar Karadjordjević rodjen je 1888 godine. Kao regent u Prvom svetskom ratu iskazao je hrabrost i mudrost. Za kralja je ustoličen 1921. godine posle smrti oca Petra Prvog Oslobodioca.

Foto: Istorijski arhiv Niš

Kralj Aleksandar Karadjordjević ubijen je 9. oktobra 1934. godine u Marselju u Francuskoj. Po ubistvu, Nišlije odmah su pokrenule inicijativu da se kralju Aleksandru podigne spomenik što je ostvareno 1939. godine.

Spomenička skulptura bila je delo akademskog vajara Radeta Stankovića. Kralj je predstavljen na propetom konju. Delo Radeta Stankovića dominiralo je u parku kroz koji je tada prolazila tranvajska linija.

Foto: Istorijski arhiv Niš

Kralj je licem bio okrenut ka ulici Jovana Ristića odnosno u pravcu glavne železničke stanice odakle je najveći broj putnika pristizao u Niš. Po ukidanju kraljevine, spomenik je od nove komunističke vlasti uklonjen marta 1946 godine.

Foto: Istorijski arhiv Niš

Ideja o obnovi spomenika kralju Aleksandru počela je da se ostvaruje 2000. godine raspisivanjem konkursa za skulptorsko rešenje. Medju konkursnim radovima bez premca je najbolje bilo rešenje Zorana Ivanovića akademskog vajara iz Beograda. Autor je tokom 2002. i 2003. godine radio na izradi skulpture i ona je izlivena tokom 2004. godine u livnici Kuzman u Smederevu i u Niš je dopremljena septembra iste godine.

Po završetku nekoliko delova skulpture i njenog podizanja na postament, radovi su završeni u novembru. Bronzana skulptura je visoka 4,5 metara, teška je 3,3 tone i nalazi se na postamentu visine 7 metara. Obnovljeni spomenik osveštao je Niški vladika Irinej.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com