Društvo

145 godina postojanja i rada Vojne bolnice

Vojna bolnica Niš obeležava 145 godina postajanja i rada.

Povodom jubileja koji se obeležava od 16. do 20. januara, biće organizovane brojne aktivnosti, promocije knjiga i izložbe.

„Najznačajnije za Vojnu bolnicu je kontinuiet postojanja i rada i praćenje sudbine srpskog naroda. Preko sedam ratova, od golgote preko Albanije do povratka u Niš i do opstajanja i prilagođavanja. Poštujemo sve tradicije Vojne bolnice i često ih spominjemo, gledamo u budućnost i zato smo preuzeli sve korak da se bolnica osavremeni i bude integralni deo našeg zdravstvenog sistema i na taj način nastavimo da radimo za narod, državu, a sve zadatke koje vreme predstavi pred nas, uspešno i brzo rešimo“, kazao je pukovnik dr Veljko Milić, upravnik Vojne bolnice.

Kada je reč o otvaranju bolnice za civilne pacijente, upravnik navodi da bi to bilo korisno za sve građane Niša i okoline.

„To je pitanje podignuto na visok nivo, na nivo Vlade Republike Srbije i odgovarajućih ministarstava. Mi se nadamo najboljem rešenju. Mislim da je nešto od opreme najbolje u gradu i da bi za sve Nišlije bilo korisno da se što pre taj ugovor sklopi. Tada bismo, onako kako predviđa naša doktrina, sve zdravstvene probleme vrlo brzo dijagnostifikovali, u nekoliko dana, i pružali najbolju i najstručniju medicinska pomoć“,  ističe Milić.

Promocija knjige „Čuvari narodnog zdravlja u ratu i miru“ (1878 – 1941) autorke Slavice Popović Filipović, profesorke engleskog jezika i književnosti koja se se već duži niz godina bavi istorijom medicine biće održana 17. januara u 18 časova u Svetosavskom domu Eperhije niške, zatim otvaranje izložbe “ Sva lica diplomate Branislava Nušića„, dan kasnije od 18 sati u Galeriji Niškog kulturnog centra. 20. januara polagaće se venci na spomen obeležja u kompleksu ustanove, kao i obilazak spomenika na Starom groblju od 10 i 11 časova.

Izložbu „Sva lica diplomate Branislava Nušića“, čini postavka 8 lica Nušićevog javnog rada i stvaralaštva iz određenjenog perioda njegovog života: Diplomata, Nacionalni pregalac, Etnograf, Patriota, Kniževnik, Upravnik pozorništa, Novinar i Nušić kao inspiracija.

„U monografiji  „Čuvari narodnog zdravlja u ratu i miru“ je sakupljen autorkin višedecenijski rad, a kroz kapitalnu knjigu objavljeno je puno događaja i imena koji su obeležili jedan period od oslobođenja Niša do Drugog svetskog rata. Knjiga je obimna, ima preko 600 strana, ali svaki segment koji izdvojite, videćete sudbine naroda i tih ljudi, higijenske i sanitetske navike, ratne okolnosti u kojima se razvijao Grad. Ova knjiga ne govori samo o medicini, već i veterini, kao počecima stomatologije, farmacije“, kazao je Pukovnik, dr medicinskih nauka, načelnik hirurgije hirurškog sektora Vojne bolnice, Nebojša Đenić.

Ulaz na sve manifestacije je slobodan.

 

Istorijat Vojne bolnice

Davne 1878. godine, 22. januar, Odlukom Vrhovng štaba srpske vojske na predlog načelnik  sanitetske službe dr Vladana Đorđevića osnovana je Velika niška Vojna bolnica. Formiranje i početak rada Vojne bolnice za Niš, širu okolinu i ceo jug Srbije značio je istovremeno prvi začetak organizovane zdravstvene zaštite stanovništva na ovim prostorima. Sve vreme od osnivanja do danas bolnica je neprekidno zdravstveno zbrinjavala pripadnike Vojske i građanstvo Grada i šire okoline.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com