DruštvoKultura

144 godine Narodne biblioteke “Stevan Sremac”

Narodna Biblioteka “Stevan Sremac” u Nišu, svečanom akademijom, danas, u prostorijama biblioteke proslavila je veliki jubilej – 144 godine postojanja. U tu čast pripremnjene su i izložbe “Imamo čast pozvati Vas” i “Biblioteka kroz vreme”.

Današnju svečanost uveličale su mnogobrojne zvanice, predstavnici Grada, upravnik Biblioteke Matice srpske, Selimir Radulović i dramski umetnik, Hadži Petar Božović.

U muzičkom programu učestvovao je i Volkalni kvartet “Forte”.

U čast ovog dana, niška biblioteka dodelila je zahvalnicu Biblioteci Matice Srpske za višegodišnju saradnju, dragocenu donaciju, podršku i razvoju kulture.

Foto: Niške Vesti
Foto: Niške Vesti

“Činjenica je da je sve što je danas vredno, na velikim iskušenjima. Narodna biblioteka profesionalno obeležava ovaj dan prigodnim programom sa vrlo uglednim gostima. Upriličili smo i dve veoma lepe izložbe. Trudimo se da novim izdanjima, novim izdavaštvom, knjige su praktično stigle iz štamparija pre par dan, želimo da pokažemo da knjiga predstavlja spas u ovim teškim vremenima i da je knjiga uprkos svemu i svim teškim okolnostima ostala jedno od najvećih vrednosti našeg društva”, poručuje direktorka Narodne biblioteke “Stevan Sremac” , Sonja Šuković.

Biblioteka trenutno broji više od 30.000 korisnika.

Foto: Niške Vesti

“Nema nekog velikog povećanja, međutim ono što ohrabruje to je da smo u duhu svih praznika koji su bili i koji na predstoje, to je slava Ćirilo i Metodije, biblioteka je donela akciju regresiranog upisa, gde mi sa radošću
konstatujemo da je broj novoupisanih članova svakog dana prisutan. Sa knjižnim fondom od preko 300.000 jedinica bibliotečke građe, sa brojnim aktivnostima, koje mi imamo u vidu književnih večeri, promociji, tribina, radionica, tribina, radionica mi predstavljamo biblioteku ne samo kroz bibliotečko-informacionu delatnost, već se trudimo da budemo kucajuće srce kulture grada Niša”, ističe ona.

Selimir Radulović, upravnik Biblioteke Matice srpske pojašnjava da se obično kaže da u novom komunikaciono-informacionom vremenu knjiga gubi svoje mesto i svoj smisao.

“Naprotiv, mislim da knjiga dobija sve više na značaju, sa knjigom mi smo bili biće, ličili smo na biće, bez knjige ne ličimo. Ako bi o tome trebalo da svedoči upravnik jedne od dve nacionalne biblioteke kod nas, onda mogu da kažem da možemo da budemo spokojni, velika je budućnost i Narodne biblioteke Srbije i Biblioteke Matice srpske”, kaže Radulović.

On dodaje da Biblioteka Matice srpske naredne godine slavi 200 godina od izlaska prvog broja „Letopisa Matice srpske“, najstarijeg književnog časopisa u Evropi. Dve godina nakon toga 2026. godine, obeležiće se 200 godina Matice srpske.

O biblioteci “Stevan Sremac”

Narodnu biblioteku “Stevan Sremac” u Nišu, osnovala je grupa niških profesora istoimene gimnazije 1879. godine.

Niški vladika, Jeronim Jovanović, 13. maja 1894. godine, testamentom je zaveštao svoju kuću s dvorištem, novac i bogatu ličnu biblioteku za osnivanje Javne biblioteke, koja je posle dugog sudskog procesa svečano otvorena 19. septembra 1904. godine.

Biblioteka je 1906. godine dobila još jednu značajnu donaciju. Nakon iznenadne smrti Stevana Sremca, njegov brat, Jovan Sremac, poklonio je celokupnu piščevu ličnu biblioteku Narodnoj biblioteci.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Јадан Пеђа се пресамитио у име кабинета. Директорка из Гајтана показала снагу Намештеници из Добрујевца.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com