Stari Niš

Na današnji dan, rođen je Konstantin Veliki

Na današnji dan 272. godine u Nišu je rođen rimski car Flavije Valerije Konstantin, poznat kao Konstatin Veliki.

Sin rimskog oficira visokog ranga Konstancija Hlora i Jelene, žene skromnog porekla, rođen je u Naissusu, današnjem Nišu.

Iako 57. car Rimskog cartstva, smatra se najvžnijim jer je zahvaljujući njemu 312. godine usvojen Milanski edikt, dokument kojim je hrišćanstvo priznato kao religija. Time je stao je na kraj progonu hrišćana, pa čak i prešao na njihovu veru, obezbedivši hrišćanstvu zavidan položaj vodeće monoteističke religije.

Prvi vaseljenski sabor u Nikeji na kom je stvoren temelj dogmatskog i kanonskog sistema hrišćanske crkve, sazvao je 325. godine.

S druge strane, 330. godine osnovao je grad ravan Rimu – Konstantinopolj, osiguravši tako opstanak Carstva na Istoku dugo posle pada Rima i zapadnih provincija u 5. veku. Konstantinopolj, današnji Istanbul je ostao prestonica Istočnog rimskog carstva do njegovog pada 1453. godine. Grad je sedište Vaseljenske patrijaršije, koja je duhovni centar Pravoslavne crkve.

Srpska pravoslavna crkva dan posvećen Svetom caru Konstantinu slavi 21. maja po crkvenom, a 3. juna po gregorijanskom kalendaru, a toga dana svake godine obeležava se i gradska slava.

Foto: Wikipedia – Britanski muzej

Istoričari još polemišu oko tačnog datuma rođenja Konstantina Velikog, pa se u literaturi i na internetu mogu naći podaci, od 271. do čak 280. godine.

Ni arheolozi nisu načisto s tim gde je tačno rođen, na Medijani ili na Gradskom polju, između tehničkih fakulteta i Tvrđave, gde je još 1986. godine otkrivena građevina s početka 4. veka. Reč je o Palati sa oktogonom, odnosno Konstantinovoj palati.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com