Kultura

140 GODINA NARODNE BIBLIOTEKE: U čast vladiki Jeronimu i Stevanu Sremcu

Ovo je prilika da se zahvalimo osnivačima Biblioteke, episkopu niškom Jeronimu i književniku Stevanu Sremcu, na dragocenim poklonima koji predstavljaju začetak niške Biblioteke, istakla je Sonja Šuković, direktorka Narodne biblioteke “Stevan Sremac” koja obeležava 140 godina od osnivanja i koja je obeležavanje jubileja započela otvaranjem stalne izložbene postavke pod nazivom “Bibliotečka riznica”.

Postavka se nalazi na prvom spratu biblioteke, u holu Odeljenja stručne knjige, a njeni autori su Sonja Šuković, Ivana Petković, Ljubiša Nikolić i Marina Vukašinović.

“Vreme je da se i pred Bogom i pred narodom odužimo našim velikim dobrotvorima koji su darovali biblioteci najvrednije što su imali”, kazala je Sonja Šuković.


Niški episkop Arsenije koji je prisustvovao otvaranju stalne postavke je istako da mu je čast što je i sam naslednik na tronu velikog vladike Jeronima Jovanovića čiji je legat bio značajan za osnivanje biblioteke.

“Srpska pravoslavna crkva ove godine slavi osamsto godina svoje autokefalnosti, a crkva, koja brine o duhovnom životu, i biblioteka, koja brine o kulturnom životu, moraju da rade zajedno na tome da ovakvi prethodnici ne budu zaboravljeni”, istakao je niški episkop Arsenije.


Otvaranju stalne postavke prisustvovao je i upravnik Narodne biblioteke Srbije, književnik Laslo Blašković.

“Stevan Sremac je pisac koji povezuje srpsku prozu 19. i 20. veka, a uz Matavulja bio je ponajbolji naš regionalista, sa izuzetnim osećajem za jezik. Bilo o kojoj sredini da je pisao, zanimao ga je život malog sveta, ali i u toj kašičici života pisac koji gleda pod mikroskopom može da vidi ono što drugi previđaju”, kazao je Blašković.

Upravnik Narodne biblioteke Srbije je kazao da je niška biblioteka jedna od najboljih javnih biblioteka u Srbiji.

Svečano otvaranje izložbe pratio je i književni susret sa Laslom Blaškovićem.


Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ jedna je od najstarijih kulturnih ustanova u Gradu i prva javna biblioteka u Južnoj Srbiji. Za njeno otvaranje zaslužna je grupa profesora iz tadašnje gimnazije koja sada nosi ime Stevana Sremca, a u kojoj je on predavao. Oni su 1879. godine osnovali biblioteku i čitaonicu za građana, a ova godina se uzima za godinu kada je počela sa radom Narodna biblioteka. Za opstanak biblioteke najviše sasluga pripada niškom vladiki Jeronimu Jovanoviću, a potom i Stevanu Sremacu.

Niški vladika, Jeronim Jovanović, 13. maja 1894. godine, testamentom je zaveštao svoju kuću s dvorištem, novac i bogatu ličnu biblioteku za osnivanje javne biblioteke, koja je posle dugog sudskog procesa svečano otvorena 19. septembra 1904. godine.

Biblioteka je 1906. godine dobila još jednu značajnu donaciju. Nakon iznenadne smrti Stevana Sremca, njegov brat, Jovan Sremac, poklonio je celokupnu piščevu ličnu biblioteku Narodnoj biblioteci.

Zahvaljujući Gradu Nišu biblioteka je kupila specijalne vitrine u kojima prvi put može da prezentuje vrednosti koje čine postavku “Bibliotečka riznica”. Sada su prvi put prezentovano javnosti ono što je najvrednije u Biblioteci.

Najstarija knjiga koju Biblioteka poseduje je zbirka pesama Vezilića koja je štampana u Beču daleke 1988. godine.

Što se tiče naših dobrotvora Vladike Jeronima i Stevana Sremca u vitrinama se nalazi originalni testament vladike Jeronima, rukopisi Stevana Sremca, Sveto pismo, Biblija Stevana Sremca, njegovi lični predmeti kao i deo njegove lične biblioteke.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com