Zdravlje

14. novembar, Svetski dan dijabetesa

Od dijabetesa  može oboleti svako, u bilo kom životnom dobu. Ovo hronično oboljenje postaje doživotni pratilac obolelog. U Srbiji oko 710 hiljada  odraslih ima dijabetes, a ta bolest je i peti vodeći uzrok umiranja.

Za svoju bolest zna 455.000, dok 245.000 osoba nema postavljenu dijagnozu dijabetesa i ne leči se.

Prema podacima Međunarodne dijabetes fondacije, u svetu od dijabetesa boluje 415 miliona ljudi ili svaka jedanaesta osoba, od čega najmanje trećina nije svesna postojanja bolesti. Epidemiju dijabetesa podstiču loše navike, u Srbiji je svaka peta osoba gojazna.

Kako nastaje „šećerna bolest“, koji su simptomi, kako se sprečava i leči, objašnjava prof. dr Slavica Pajović iz Poliklinike Kardio medika.

Dijabetes je oboljenje koje nastaje usled poremećaja delovanja hormona insulina. Ispoljava se povišenim nivoom šećera u krvi i predstavlja kompleksan metabolički poremećaj u organizmu, koji osim šećera obuhvata još i masti i povišeni krvni pritisak. Ukoliko se na vreme ne prepozna i ne leči može dovesti i do ozbiljnih posledica po zdravlje. Osim toga, dve trećine bolesnika sa infarktom miokarda ima dijabetes, ili stanje pred pojavu ove bolesti. To znači da se dijabetes najčešće javlja „udruženo“ sa kardiovaskularnim smetnjama, povišenim krvnim pritiskom i moždanim udarom.

Koji su sipmtomi dijabetesa?

picture1Neki tipovi dijabetesa mogu imati vrlo malo simptoma pa ih je teško diagnostikovati. Uobičajeni simptomi su sledeći:
-Prekomerno mokrenje ( poliuria)
-Prekomerna žeđ ( polidipsija)
-Izrazita glad ( polifagija)
-Gubitak težine
-Zamagljeni vid
-Umor i latargičnost
-Sporo zarastanje rana
-Mučnina i povraćanje
-Promena raspoloženja

Koji su tipovi dijabetesa?
Etiološka klasifikacija dijabetesa:
1. Tip 1 dijabetesa (insulinzavisni oblik dijabetesa)
2. Tip 2 dijabetesa (insulinnezavisni oblik dijabetesa)
3. Gestacijski dijabetes (dijabetes u trudnoći)
4. Drugi specifični oblici dijabetesa

Kada se dijabetes ispoljava?

– Dijabetes tip 1, koji se od početka leči insulinom, javlja se kod dece i mladih do trideset godina. Sa ovim oblikom šećerne bolesti živi od 10 do 15 odsto pacijenata. Bolest nailazi iznenada, pacijenti su obično do tada potpuno zdravi. Simptomi su pojačana žeđ i malaksalost, zadah koji se oseća na aceton. To su ozbiljna upozorenja da se javite lekaru, jer ukoliko se bolest ne leči na vreme moguć je i smrtni ishod.
– Uz lekarski nadzor pacijent se brzo oporavlja i nastavlja život sa bolešću. Jedina terapija je insulin, jer pankreas nije u stanju da ga proizvodi. S obzirom na to da su pacijenti u osetljivom životnom dobu, pubertetu i ranoj mladosti, sve ovo im može biti jako teško, pa je podrška porodice i sredine, kao i saradnja sa lekarom od presudne važnosti. Jer samo ako je pod stalnom lekarskom kontrolom, pacijent može da smanji rizik od komplikacija, koje se najčešće pojavljuju na očima, bubrezima i perifernim krvnim sudovima.

Šta je dijabetes tip 2?

Dijabetes tip 2 od kojeg boluje između 80 i 85 odsto pacijenata, po pravilu se javlja u starijoj životnoj dobi, bez značajnijih simptoma. U Srbiji, prema okvirnim procenama, beleži se porast oboljenja za oko 20 procenata u poslednjih osam godina. Ovaj tip dijabetesa zahteva vrlo ozbiljno lečenje i najčešće se dobija zbog prekomerne i neizbalansirane ishrane, nezdravog načina života koji podrazumeva puno sedenja, stresa i mnogih drugih faktora.

picture3

Da li ovaj oblik dijabetesa može da se spreči?

U poslednje vreme postoje metode za utvrđivanje rizika, kao i za sprečavanje bolesti. Ipak, iako bolest ne može uvek da se spreči, može se barem odložiti. To se postiže pre svega promenom načina ishrane i uvođenjem svakodnevne fizičke aktivnosti. Pod fizičkom aktivnošću podrazumevaju se brze šetnje, vožnja bicikla, trčanje, plivanje, u trajanju od 30 minuta do sat vremena. Ali, iako je ovo osnova svake uspešne terapije, ona, nažalost, ponekad nije dovoljna.

Šta još treba da se učini?

Lečenje povišenog nivoa šećera i masti, kao i hipertenzije veoma je važno, a suština je da se vrednosti dovedu u referentne što pre, kako bi se izbegla pojava bolesti. Da bi se postigao potpuni efekat terapija dijabetesa tip 2 mora da bude trostruka. To znači da istovremeno mora da se reguliše nivo šećera, masti i povišen krvni pritisak, bez obzira na to da li su se komplikacije javile ili ne. Takođe, terapija je prilagođena svakom pacijentu ponaosob. Samo pod ovakvim uslovima dijabetes tip 2, iako ne može da se izleči, može da se drži pod kontrolom

PREVENCIJA

Dva mala koraka su bitna:
Promena načina života i fizička aktivnost (30min.) na dan, 5 dana u nedelji, redukuje dijabetes za čak 50%, a dovodi i do gubitka telesne težine za 5-7%.
Rana detekcija predijabetesa, rutinska kontrola glikemije u mnogome doprinosi prevenciji nastanka i razvoja DM tip 2.

VAŽNO JE ZNATI

picture2
– Smanjenjem prekomerne telesne težine za samo 10%, smanjujete rizik za dijabetes za 50%, redukujete krvni pritisak za 10 mmHg i ukupni holesterol za 10%!
– Dijabetes je bolest koja ne boli – možete je imati više godina, a da je ne osetite!
– Dijabetes je često nasledan
– Rano otkriveni dijabetes obezbeđuje dug i kvalitetan život uz poštovanje nekoliko jednostavnih pravila
– Kasno otkriveni dijabetes ozbiljno ugrožava srce i krvne sudove, bubrege, nervni sistem, vid.
– Dijabetes je često nasledan
– Rano otkriveni dijabetes obezbeđuje dug i kvalitetan život uz poštovanje nekoliko jednostavnih pravila
– Kasno otkriveni dijabetes ozbiljno ugrožava srce i krvne sudove, bubrege, nervni sistem i vid.
U svakom trenutku možete zakazati pregled endokrinologa koji će odgovoriti na Vaša pitanja, dati savete i ukoliko je to neopodno, predložiti adekvatnu terapiju. Naš tim endokrinologa Vam je na raspolaganju:

Prof. dr Slavica Pajović
Prof. dr Dragan Dimić
Poliklinika Kardio medika – Endokrinologija
Vojvode Mišića 58, Niš
018/4257 213 i 064/860 91 41
www.kardiomedika.com

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com