Društvo

Otežan rad eUprave zbog velikog broja zahteva za zdravstvenu karticu

Za zamenu postojećih zdravstvenih knjižica “zdravstvenim karticama” samo za prva 24 sata prijavilo se više od 25.000 ljudi. Zbog toga je i otežan rad portala eUprave i iz Direkcije za elektronsku upravu apeluje na strpljenje korisnika. Zahtevi za zamenu zdravstvenih knjižica moraju da se predaju do kraja 31. decembra ove godine, a još oko tri i po miliona građana Srbije to još nije učinilo.

Usled ogromnog broja pristiglih zahteva, rad nacionalnog Portala eUprava (www.euprava.gov.rs ) radi otežano zbog velikog interesovanja za uslugu, navodi se u saopštenju Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

“Ukoliko popunjavanje zahteva dugo traje onda može doći do problema i usluga će biti obustavljena, pa je potrebno da korisnik potpuno izađe iz internet prozora, ponovo ga otvori i pokrene uslugu od početka”, kažu u Direkciji za elektronsku upravu.

e upravaŠta korisnici treba da učine prilikom podnošenja zahteva za zamenu stare zdravstvene knjižice za novu elektronsku karticu zdravstvenog osiguranja

Prvi korak je – idite na veb stranicu: www.euprava.gov.rs

Drugi korak – kliknite na baner na početnoj stranici Portala eUprava. Odaberite filijalu ili ispostavu na osnovu podatka iz stare zdravstvene knjižice.

Zatim kao treći korak popunite elektronski obrazac (obrazac je dostupan i na jezicima manjina).

U ovom koraku se možete odlučiti da li želite da novu karticu zdravstvenog osiguranja preuzmete lično, ili da vam bude dostavljena na adresu na kojoj ste prijavljeni u bazi RFZO, odnosno adresu koja je ponuđena kao opcija na ekranu.

Četvrti korak – nakon toga, dobićete generisanu uplatnicu. Napominje se i da je uplatu potrebno izvršiti prema instrukcijama dobijenim preko Portala (broj računa i poziv na broj).

Peti korak – nakon izvršene uplate, na svom profilu, na Portalu eUprava, možete pratiti status zahteva: kada je proknjižena uplata, kada je RFZO uzeo zahtev u obradu, kao i kada je RFZO izradio karticu zdravstvenog osiguranja.

Šesti korak – kada je kartica izrađena, dobićete informaciju na svom profilu na Portalu eUprava, odnosno putem mejla ili SMS-a (ukoliko ste tu opciju podesili na svom korisničkom nalogu na Portalu eUprava) da možete da je preuzmete, ili da vam je poslata na odabranu adresu.

Ukoliko postoji problem prilikom otvaranja naloga ili prijave na postojeći nalog, treba kontaktirati na office@deu.gov.rs 

Podsetimo, uplatnica se generiše za sve članove koji se vode na osiguranika, a cena izdavanja jedne kartice je 400 dinara i 69 dinara su troškovi dostave, ukoliko se korisnik odluči za ovu opciju.

Ako uspete da se prijavite preko e portala za zamenu knjižice, znajte da izrada zdravstvena kartica traje oko dva meseca, a ako ostavite broj svog mobilnog telefona prilikom prijavljivanja, SMS-om ćete biti obavešteni kada je knjižica otišla na izradu i kada je gotova i spremna za isporuku.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com