Kultura

Na današnji dan rođen Dostojevski (VIDEO)

Fjodor Mihajlovič Dostojevski, jedan od najbitnijih stvaralaca u istoriji svetske književnosti, rođen je 11. novembra 1821. godine u Moskvi. Svet danas obeležava 195 godina od rođenja velikog ruskog pisca.

Dela Dostojevskog inspirisana su tragedijama običnih ljudi, traganjem za korenima ljudske patnje i analizama. Umro 9. februara 1881. u Sankt Petersburgu.

Istorija beleži da je veliki ruski pisac imao epilepsiju i govornu manu. Njegovo ime Teodor, promenio je u Fjodor, da bi ga lakše izgovorio jer je umesto slova “t”, izgovarao “f”.

Bio je i revolucionar, a zbog te aktivnosti osuđen je na smrt 1849. godine, ali je kazna zamenjena progonstvom u Sibir, gde je proveo deset godina života.

Njegov uticaj na svetsku književnost je ogroman, a najpoznatije delo, „Zločin i kazna“, trebalo je da izađe kao dvotomni roman. Na zahtev izdavača, Dostojevski ga je napisao kao jedan.

Dostojevski je za života napisao i dela „Braća Karamazovi“, „Zli dusi“, „Mladić“ „Idiot“, „Dvojnik“, „Bele noći“, „Zapisi iz mrtvog doma“, „Ujkin san“ i druga.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button