Politika

Niški SPS podržava promene Statuta grada

Niš bi do kraja meseca trebalo da dobije izmenjenu verziju statuta grada. Pred odbornicima će se naći na narednoj sednici Skupštine grada, a o predloženim izmenama i dopunama razmatrao je Gradski odbor Socijalističke stranke Srbije u Nišu. Telo je odlučilo da podrži najavljene promene, ali uz manje korekcije.

Prvobitno je bilo predloženo da Gradsko veće bira direktore gradskih javnih preduzeća i ustanova, upravne i nadzorne odbore, razmatra i usvaja njihove programe rada. Niški socijalisti smatraju da to nije dobro i u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi što je Gradsko veće i prihvatilo. Skupština je i dalje ostala mesto gde će se odlučivati kao do sada, rekao je član predsedništva Socijalističke partije Srbije Mile Ilić.

sps statut 01“Ovo nije novi statut grada. Ovo, po mom mišljenju, nisu radikalne promene. Možda je trebalo sačekati donošenje novog zakona o lokalnoj samoupravi pa tek onda raditi na novoj verziji najvišeg gradskog pravnog akta. U svakom slučaju SPS će podržati izmene i uputiti ih komisiji za statut“, ističe Ilić.

Iskorak predstavljaju novine vezane za jednu gradsku upravu za razliku od postojanja sadašnjih 13. Ilić misli da je bolje da postoje dve gradske uprave – jedna u oblasti javnih službi dok bi druga bila u oblasti privrede i komunalne infrastrukture. Socijalisti neće biti protiv nijedne gradske uprave jer Zakon o lokalnoj samoupravi predviđa da se opštinama sa manje od 50 hiljada stanovnika obrazuje jedna gradska uprava. SPS kandiduje mogućnost da ih bude dve umesto ovolikog broja koliko ih Niš sada ima, ističe on.

“SPS zagovara inicijativu da se gradskim opštinama daju veće nadležnosti u pogledu preuzimanja izvornih poslova od grada kako bi imale potpuni kapacitet u njihovom funkcionisanju. Treba razmišljati da to bude u većem obimu i da onda grad i gradske opštine svoje poslove prenesu mesnim kancelarijama gde bi postajala neposrednija komunikacija građana sa vlašću“, dodao je Ilić.

Za SPS je prihvatljivo i da se uvede u statut grada mogućnost takozvanih praznih stolica gde bi građani učestvovali u odlučivanju Nadzornih i upravnih odbora javnih preduzeća i ustanova kao novi vid demokratizacije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com