Društvo

Prerada otpadnih voda u Nišu za dve godine

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje vode u Nišu počeće 2019. godine. To je najveći projekat iz oblasti zaštite životne sredine koji će finansirati Evrposka unija, a njegova procenjena vrednost je 56 miliona evra, rečeno je na sastanku predstavnika Grada Niša, delegacije Ministarstva spoljnih poslova Švedske i Ambasade Kraljevine Švedske u Srbiji.

U Nišu boravi delegacija Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Švedske koja je finansirala, sa milion evra, izradu Studije o izvodljivosti, za izradu postrojenja za preradu otpadnih voda.

„Cilj nam je da vidimo kako se implementiraju projekti u kojima smo mi partneri. Upoznali smo se sa projektnom pripremom tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za prešičćavanje vode i kolektora i zadovoljni smo urađenim poslom. Švedska kroz svoje programe podržava sve porjekte koji doprinose očuvanju životne sredine“, rekao je u Gradskoj kući, generalni direktor za međunarodnu razvojnu saradnju Johanes Oljelund.

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda najveći je projekat u Srbiji iz oblasti zaštite životne sredine i koštaće 56 miliona evra. Novac će biti obezbeđen iz pretpristupnih fondova Evropske unije.

Danas se u Srbiji prečišćava svega nekoliko procenata otpadnih voda. U skladu sa evropskim standardima u Srbiji mora da se izgradi 320 postrojenja za prečišćavanje voda. Trenutno se prečišćava oko 8 odsto voda, a obaveza Srbije u okviru EU poglavlja 27 je da to bude od 99 do 100 odsto.Procenjuje da će biti potrebno više od 10 milijardi evra da bi Srbija dostigla standarde u oblasti zaštite životne sredine.

„Kada postrojenje bude gotovo, za 50 odsto će se povećati kapaciteti Srbije za prečišćavanje otpadnih voda. Više od 20.000 tona mulja iz Nišave će svake godine biti uklonjeno, a planirano je i da se revitalizuje i izgradi više od 35 kilometara kanalizacione mreže“, kaže Milan Stevanović iz Ministarstva poljoprivrede.

Ivan Petković, rukovodilac Projektnog centra je istakao da je Niš čini sve kako bi sve bilo na vreme realizovano.

„U toku 2017. godine očekuje nas izrada glavne građevinske dokumentacije, posle čega ćemo aplicirati za sredstva. Tender će biti raspisan 2018. godine, a izgradnja se očekuje 2019 -te“, dodao je Petković.

Na sastanku je najavljeno i potpisivanje Memoranduma o saradnji između Grada Niša i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine kojim će ministarstvo Gradu donirati milion evra za kompletnu projektno-tehničku dokumentaciju do tendera.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com