Kultura

Lepota je u davanju

Nišlija arhitekta Ivan Redi poklonio je deo svoje lične biblioteke Univerzitetskoj biblioteci. Među hiljadu naslova spakovanih u 14 kartonskih kutija našla se stručna literatura koju je počeo da kupuje još kao student.

Koliko je ovaj poklon značajan govori podatak da Univerzitetska biblioteka od države već 10 godina ne dobija ni dinara za kupovinu publikacija. Fondovi se isključivo obogaćuju od poklona ljudi kao što je gospodin Redi i institucija koje imaju razumevanje za ovakvu situaciju, dodaje Živković.

„Ideja je nastala još pre par godina kada sam se upoznao sa direktorom Zoranom Živkovićem i radnikom biblioteke Goranom Marinkovićem. Celog svog života želeo sam svoje znanje da podelim sa drugima. To sam radio sa puno ljubavi i dan danas radim. Svo znanje koje sam pokupio iz ovih knjiga trebalo bi da dam još nekome“, naglasio je on.

Ovo je samo jedna trećina knjiga i časopisa koju Redi poseduje. Veći deo, oko dve hiljade, nalazi se u njegovom domu u Gracu. I ostatak će biti poklonjen niškoj Univerzitetskoj biblioteci, ali je problem kako prevesti tonu stručne literature i kako izbeći carinsku proceduru koja nalaže da se svaki naslov popiše?

„Moj temeljni princip je da ne dajem savete. Dajem samo svoje mišljenje ili još bolje- ono što smatram da treba da se uradi ja to i učinim. Taj prosec se kod mene sastoji od tri stvari: misliti, reći, uraditi. Ako nisu u zajedništvu nisu mi ni zanimljivi“, ističe Ivan Redi.

„To je dug prema gradu kojeg beskrajno volim, prema ljudima u njemu i mladima koji ovde stasavaju. Pokloniću literaturu koju nemaju ni biblioteke u Gracu“, dodao je ovaj poznati arhitekta.

U toku godine Univerzitetska biblioteka nabavi oko dve hiljade knjiga. Nekoliko stotina vrlo važnih i aktuelnih naslova ostane van naših domašaja jer se mogu nabaviti isključivo kupovinom. Poklon u vidu literature namenjene studentima arhitekture biće im od velike koristi jer biblioteka nema u dovoljnom broju tu vrstu izdanja.

„Radi se o izuzetno kvalitetnim knjigama i siguran sam da će imati veliki broj korisnika. Trudimo se da nabavimo sve ono što je potrebno fakultetima u Nišu kao i njihovim studisjkim grupama, pratimo interese grada i građana. Pokrivamo sve naučne discipline, ali bez pomoći grada i države ne može sve potrebe studenata i profesora da ispratimo“, kaže direktor Univerzitetske biblioteke Zoran Živković.

Dobar odnos sa drugim bibliotekama i instutucijama u Srbiji i u Evropi, dobro je razvijen odnos međubibliotečke pozajmice. Samo na takav način u Niš dođu tražene knjige. Najbolje bi bilo da se takva literatura kupi čime se štedi na vremenu i novcu, rekao je prvi čovek ove institucije.

[foldergallery folder=”images/galleries/lepota-davanja-ivan-redi”]

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com