Društvo

Borba za pravdu porodice Janković se nastavlja

Prošlo je nešto više od godinu dana od saobraćajne nesreće kada je porodica Janković ostala bez 18-godišnje ćerke Vanje. Porodica je i dalje ogorčena jer je Viši sud u Nišu osudio Nikolu Tošića (28) koji je upravljao motocikolom na kome se nalazila i Vanja, na četiri i po godine zatvora zbog teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja, ali ne i za to što nije obavestio Hitnu pomoć i pružio pomoć Vanji, navodi se u pismu porodice Janković. Iako je Apelacioni sud ukinuo presudu kojom se on oslobađa za nepružanje pomoći povređenom licu, Nikola Tošić iz Niša će se za dva dana ponovo naći pred Višim sudom gde će odgovarati za ovo delo.

Porodica Janković se nada da će pravda biti zadovoljena, jer će se Nišlija Nikola Tošić ponovo naći pred Višim sudom, u četvrtak, 10. novembra i odgovarati za nepružanje pomoći povređenom licu u saobraćajnoj nezgodi, jer je Apelacioni sud ukinuo presudu kojom je on oslobođen za to delo.

Violeta Janković, majka poginule je više puta ranije isticala da joj najteže pada to što se Nikola Tošić našao na slobodi posle manje od dva meseca od nesreće koja se dogodila kobne noći 22. jula prošle godine između naselja Nikola Tesla i Gornja Vrežina, na nadvožnjaku iznad državnog puta Niš-Pirot i što nije želeo da pomogne njenom detetu.

„Za dva dana biće održano suđenje Nikoli Tošiću, koji je vozeći motocikl bez registarskih oznaka u pijanom stanju izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je stradala naša Vanja Janković. Kazna od četiri i po godine zatvora koju je izrekao Viši sud je pravosnažna. Apelacioni sud vratio je u proces suđenje za delo nepružanja pomoći povređenom licu, za koje je Tošić oslobođen. On je nakon nesreće pozvao ljude ne bi li mu pomogli, a istom prilikom nikome nije rekao da je Vanja bila sa njim na motociklu. Želeći da spasi sebe od kazne, nije ni pozvao pomoć za Vanju koja je od siline udara motocikla u ogradu nadvožnjaka preletela preko nje i sa velike visine pala na put ispod nadvožnjaka. Nije se potrudio da pomogne Vanji i više puta je menjao iskaz. Viši sud je prvobitno oslobodio Nikolu Tošića za ovo delo, pozivajući se na sudsku praksu“, navodi se u pismu koje je redakciji Niških Vesti uputila porodica Janković.

S obzirom na to da je poginula Vanja Janković imala i hrvatsko državljanstvo, njeni roditelji kažu da će, ukoliko ne dođu do pravde pred domaćim sudstvom, tražiti od Hrvatske da pravda bude zadovoljena.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button