Društvo

Obeležen dan zaštite od požara, vežba „Medijana 2016“

Pre 182 godine, sedmog novembra, u Srbiji je osnovano prvo vatrogasno društvo, pa se taj dan obeležava i kao Dan zaštite od požara. Nakon serije požara koji su se u Nišu desili ove jeseni, opravdano  je pitanje da li građani znaju kako da se ponašaju u kritičnim situacijama? Na pokaznoj vežbi “Medijana 2016” učestvovale su sve službe koje deluju u vanrednim situacijama.

„Osećam se bezbedno jer sam pregrmeo vojsku, vežbe po 15 dana na Čemerniku, išao sam pešaka do Vranja i dosta je bilo za 40 godina radnog veka. Spremali smo se kao da će sutra da se dogodi neka nesreća“, kaže Dušan Milošević.
„Više od pola veka živim u Nišu i nijednog trenutka nisam osetio da je moja bezbednost ugrožena. Zgrada u kojoj živim ima dotrajale instalacije, aparati za gašenje požara su neispravni, hindranti su oštećeni. Vatrogascima je do zgrade nepristupačan prolaz, parking prostor je pun automobila, jedini ulaz je sa glavne ulice“, žali se Nišlija Dušan Perać.

Vatrogasno-spasilačka vežba „Medijana 2016“ je objedinjena i ima elemente tehničkih intervencija. Učestvovale su ekipe Hitne pomoći, saobraćajne policije, Žandarmerije, Vatrogasno-spasilačke jedinice, ukupno 40 ljudi. Ovaj tim je zajedno na terenu kada dođe do poplava i kada bukte veliki požari. Oprema je zadovoljavajuća i može da se interveniše u svakom trenutku na bilo kom mestu, rekao je načelnik Uprave za vanredne situacije Niš, Srđan Mitrović.

„Najčešći uzrok požara je nepažnja i nepravilno korišćenje uređaja u našim domaćinstvima u građevinskim objektima. Na otvorenom je najčešći izazivač čovek koji spaljuje korov i rastinje. 2016. je prosečna što se tiče broja intervencija i požara, broj je smanjen u odnosu na prošle godine. Ukupno je bilo 1200 intevencija, od toga 800 požara“, naglasio je Mitrović.

Vežba je osmišljena tako da se sve odigrava u planiskom, nepristupačnom terenu sa teško pristupačnim putevima, uskim prolazima gde je došlo do udesa autobusa i automobila. Jedno vozilo je sletelo u reku koje je nepristupačnije i za spasioce i za tim Hitne pomoći. Jedini put do povređenih lica je vodeni put.

„Koristi se vodeni put za spašavanje povređenih, žičare za transport povređenih od mesta udesa do čamaca i odlazak ekipa do mesta događaja gde će se vršiti evakuacija povređenih i gašenje požara“, rekao je Srđan Nikolić komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Niš.

Vatrogasac godine je Miroslav Đurđanović koji je pre desetak dana dobio i nagradu opštine Medijana. On je u jedinici 20 godina. Kada bi opet mogao da bira zanimanje, izabrao bi isti poziv.

U poslu sam od 1997. godine. Biti vatrogasac je stvarno čast i ponos. Naša jedinica jevelika jedinica koja ima velike izazove po pitanju tehničkih intervencija u saobraćaju, po pitanju gašenja požara, ostalih intervencija. Ima nas manje nego što bi trebalo da nas bude, ali uz veliki napor završavamo sve zadatke“, rekao je Đurđanović.

 

[foldergallery folder=”images/galleries/vatrogasci”]

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com